pixel

Dongdaemun Design Plaza посрещна 8.5 млн. посетители

zaha hadid

Новото чудо проектирано от Заха Хадид и открито през миналата година е най-голямата триизмерна асиметрична структура в света. Dongdaemun Design Plaza (DDP) e новият център за креативен дизайн, построен в центъра на историческия квартал на Сеул, който вече е успял да привлече милиони посетители. Културният център съдържа различни зони с обществено предназначение, включително зали за арт изложби, конферентна зала, музей, лаборатории за дизайн, медия център, стаи за семинари, дизайнерско фоайе. Има и 24-часов базар, чрез който DDP представя голямото разнообразие от изложби и събития, подхранващи културната жизненост на Сеул.

DDP e архитектурен пейзаж, място където мирно съжителстват минало, настоящо и бъдеще. Сградата се намира върху древен град, чийто стена и културни артефакти са били открити по време на археологическите разкопки преди започване на строителството на сградата.

Дизайнът е резултат от смесването на контекст, местна култура, програмни изисквания и иновативен инженеринг, което позволява архитектура, град и ландшафт да се комбинират във форма и пространство създаващи ново обществено средище в града. С включването на парка и площада се постига един зелен оазис в сърцето на натоварения градски район, който дава на посетителите възможност за отдих и почивка. Кухини на повърхността на парка осигуряват гледка към иновативния дизайн и свят отдолу, съобщава arhitektura.bg.

Паркът е с площ 30,000 квадратни метра и интерпретира пространствените концепции от традиционните Корейски градини – хоризонтално наслояване и малка граница между интериор и екстериор. Сградата установява и нови стандарти за иновации, като тя е първия публичен проект в Корея при който са използване модерни триизмерни дигитални продукти за постигане на най-високо качество и управление на разходите. Използвани са триизмеренeн BIM (Building Information Modeling) за управление на строителството и координация на процесите. Така процеса на проектиране се адаптира към възникнали въпроси от клиента и се съобразява с инженерните изисквания. Тези иновации позволяват на екипа изградил DDP да контролира строителството с много по-голяма прецизност от стандартните процеси и да подобри ефективността. Прилагането на нови строителни технологии правят DDP едно от най-иновативните и технологично напреднали съоръжения в Корея към днешна дата.

zaha hadid

ghsfhghsg

zaha hadid

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: