pixel

Държавата още плаща за Бургас-Александруполис

burgas-aleksandropolis

Нови 100 хил. лева ще отпусне Министерството на финансите от собствения си бюджет за спрения преди четири години проект „Бургас-Александруполис“.

Парите ще бъдат дадени под формата на увеличение на капитала на проектната компания, като Министерският съвет вече е одобрил харча на 8 април, показва справка в Търговския регистър.

От финансовото министерство обясниха за „Труд“, че парите са необходими за издръжката на дружеството, което е 100% собственост на държавата. През миналата година компанията е дала близо 98 хил. лева за заплати на четирима души, които работят в нея. Само преди месец от министерството на финансите смениха тричленното й ръководство, съобщава trud.bg.

Изграждането на нефтопровода “Бургас – Александруполис” беше спряно с решение на първото правителство “Борисов” в края на 2011 г., а в началото на 2013 г. със закон беше денонсирано споразумението за тръбата между България, Русия и Гърция.

Според отчета на родната компания тя не дължи нищо към другите акционери, но виси с 8,3 млн. лв. към свързани лица, без да пише кои са те. Само през 2013 г. компанията е навъртяла разходи за 712 хил. лв. и отчита, че е на минус 632 хил. лв.

От създаването си през 2007 г. натрупаната й загуба допреди година е била 5,185 млн. лв.

В момента капиталът на петролопровода „Бургас – Александруполис“ е 15,2 млн. лева. Сумата е изцяло внесена от Министерството на финансите и е усвоена до момента.
Чрез проектната компания у нас България участва в регистрираното в Холандия дружество „Транс Болкан Пайплайн“ заедно с Русия и Гърция.

До момента нито една от двете чужди държави не е обявила официално, че се отказва от проекта. Заради това София тепърва планира да заведе дело за доброволно разтрогване на дружеството, обяснява финансовото министерство.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: