pixel

Европейски средства ще обновят столицата през следващия програмен период 2014 – 2020 г.

Източник: mediapool.bg

Столичният булевард “Цариградско шосе” се превръща в зона за високи технологии. Това ще стане с конверсия на военните терени и сгради. Ще се използва и базата на Българската академия на науките, която се намира на булеварда. Лицето на бъдещата високотехнологична зона ще бъде „София хай тек парк“, който трябва да бъде построен до края на 2015 г. с европейски средства.

Това е само едната от общо пет зони за въздействие в София, които ще се правят с европейски средства през следващия програмен период 2014 – 2020 г.

Петте зони плюс резервната – Студентски град, са залегнали в интегрирания план за градско развитие на столицата след 2014 г. Той беше представен пред комисията по устройство на територията и архитектура в Столичният общински съвет (СОС) от проф. арх. Веселина Троева, ръководител на екипа, изработил плана. В четвъртък съветниците трябва да одобрят неговия първи етап. Следващият е определянето на списъка с конкретните проекти за финансиране.

Планирани са две зони за въздействие със социален характер, две с потенциал за икономически растеж и една с публични функции с голяма обществена значимост. Те обхващат една трета от територията и населението на столицата. Това са съответно 7074 хектара и над 376 хиляди жители.

Ако Брюксел не разреши да има пет зони за въздействие, а те трябва да бъдат само три, тогава планът ще обхване около една четвърт от територията и населението на столицата.

Ефектът обаче ще бъде по-голям, защото на практика обновените зони ще се ползват от всички столичани и гости на София, посочи арх. Борислав Богданов, експерт към архитектурната комисия.

Зоните

Зоните за въздействие със социален характер или т.нар. зони за обитаване са две. Едната обхваща кварталите “Надежда”, “Връбница”, “Обеля”, “Толстой”, “Свобода” и “Модерно предградие”. В другата са кварталите “Хаджи Димитър”, “Сухата река” и “Левски”.

Две са и зоните с потенциал за икономическо развитие. Едната е ще е производствена в района зад жп гарата и Илиянци. Бул.”Цариградско шосе” пък ще се оформи като зона на високите технологии.

Центърът на София е зоната с публични функции с голяма обществена значимост. Към тази зона са прикрепени и Борисовата градина и Южния парк. Като резервна обществена зона е включен Студентският град, каза главният архитект на София Петър Диков. По думите му целта е да се спре с деградацията на Студентски град.

Ромските квартали

Ромските квартали “Христо Ботев” и “Факултета” също са включени в зоните за въздействие със социален характер. Така че условията в тях ще бъдат подобрени с европейски средства след 2014 г., каза арх. Диков.

Квартал “Филиповци” не е включен в плана, защото за неговото облагородяване ще се кандидатства с друг проект, поясни главният архитект на София. Той припомни, че Столична община е представила проект за „Филиповци“ и за този програмен период. Той обаче е бил отхвърлен от управляващия орган на оперативна програма “Регионално развитие”, защото по този начин ромите нямало да се интегрират сред българите.

“Бояна е подходящо място за интеграцията им”, вметна общинският съветник от БСП Росен Малинов.

Транспортните коридори

Понеже планът залага на интергрирания подход, се предлагат между отделните зони като линейни обекти да бъдат изградени т.нар. Източна и Западна тангента на София, както и разширението на бул.”Тодор Каблешков”.

Заложен е и третият диаметър на метрото от жк.”Овча купел” до бул. “Ботевградско шосне”.

Конкретните проекти

След като в четвъртък съветниците одобрят плана, предстои вторият етап от реализацията му. До 15 май 2013 г. трябва да се подредят приоритетните обекти, които ще получат финансиране през следващия програмен период по оперативна програма “Регионално развитие”.

Вече има подготвен индикативен списък, който тепърва ще се обсъжда. Важно е включените в него проекти да имат готовност за изпълнение след 2014 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: