pixel

Екологичен способ за производство на цимент ще намали драстично вредните емисии

cement

Производството на цимент е един от основните източници на парникови газове. Новата технология ще намали емисиите на въглероден диоксид и ще генерира полезни странични продукти в процеса.

cement

Днес за всеки килограм произведен цимент се отделя около един килограм въглероден диоксид. Междувременно циментът остава основният строителен материал: от три до четири милиарда тона цимент и CO2 се произвеждат в световен мащаб за една година и това количество продължава да расте, като до 2060 г. броят на новите сгради трябва да се удвои, пишат учени от MIT, автори на статия, публикувана в списанието PNAS.

cement

Те измислиха как да намалят въглеродния отпечатък в тази индустрия. Обикновеният цимент, най-често срещаният вид в строителството, се получава от натрошен варовик, калциниран с пясък и глина. В процеса на изпичане CO2 се отделя по два начина – като продукт от изгарянето на въглища и от газовете, които варовикът отделя при нагряване, като емисиите са в приблизително равен обем. Новата технология елиминира изцяло или почти напълно емисиите и от двата източника.

cement

Инженерите от MIT предлагат да се заменят изкопаемите горива с чиста, възобновяема енергия и да не се нагрява варовика. Новият процес включва електролизатор, който разгражда молекулите на водата до кислород и водород. Единият електрод разтваря прахообразния варовик в киселина, отделяйки чист CO2, а другият помага за утаяване на калциев хидроксид или вар. Така от варта се получава калциев силикат. Въглеродният диоксид под формата на чист концентриран поток лесно се отделя и улавя за по-нататъшното производство на ценни продукти като течно гориво. Така той ще може да се използва и в нефтената промишленост или за приготвяне на газирани напитки и сух лед. Основното предимство е, че не се освобождава в околната среда.

За повече информация: MIT

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: