Дефицит на качествени имоти по морето

имоти

От Международната федерация по недвижими имоти отчитат недостиг на предлагани качествени къщи и апартаменти в региона.

Анализът на водещи агенции за недвижими имоти у нас в края на сезона показва, че ръстът на туристи, избрали за лятна почивка нашето Черноморие, не води и до ръст на сделките с ваканционни имоти. Нещо повече – има много провалени сделки, а предлагането се разминава с търсенето. Някои от причините – лошо обслужване, липса на подходяща инфраструктура и не на последно място – некачествено строителство.

Българите заместват руснаците, които се ориентират към градски имоти. Интерес има и от западноевропейци, но те търсят луксозни имоти, каквито у нас, оказва се, липсват. Според брокери, в Поморие са сключени най-много сделки тази година, и от руснаци, и от българи. А една от причините е развитата балнеология. Ако успее да продаде нивите си край Перник, Лиана също би си купила имот за ваканция тук.

В Созопол също има ръст на продадени имоти, за разлика от Царево, където няма много желаещи за втори дом. Във Варна и Бургас пък се търсят градските имоти, предимно от руснаци, и то във високия ценови клас. Търсенето обаче се разминава с предлагането.

„Има дефицит на хубави имоти, на качествени имоти, на добре поддържани имоти, на менажирани имоти. Този сегмент все повече и повече почва да се търси“, обясни Ирена Перфанова – президент на ФИАБЦИ – България.

Лукс имоти засега има единствено на север – голфкомплексите в Балчик и Каварна, и на юг край Созопол, а интерес не липсва. „Само комплекс, без развлечения за богатия турист е едно нищо“, заяви Антония Вирт от агенция за недвижими имоти, добавяйки, че клиентите ги спира това, че не е развита инфраструктурата.

За да дойдат повече ВИП купувачи, са нужни инвестиции в по-малките летища за частни полети, в марини и ловни стопанства. Затворените комплекси, които също се водят по-висок клас, пък крият неочаквани рискове, особено при повторна продажба. „Там има проблем със заплащането, с изискването колко конкретни трябва да бъдат в заплащането си на общи части“, обясни Десислава Фераджиева – компания за управление на недвижими имоти.

Така често новите собственици наследяват без да подозират стари дългове. Промяна в Закона за етажната собственост, който сега не важи за комплексите по Черноморието, ще въведе по-строги правила при заплащането за поддръжка на общите части и при ваканционните имоти. Това ще вдигне качеството им. Цените сега са конкурентни на тези в Турция и Испания, които дърпат клиенти, включително и българи, съобщи bTV.

Източник: cross.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: