pixel

Строителният бизнес се спасява на Изток

строители

Източник: standartnews.com

Спасението за българския бизнес в кризата е на Изток. Арабските държави, Русия и страните от бившия СССР, които не са ударени от кризата, предлагат работа и пазари за родните строители и производители на храни, напитки и цигари.

Някои големи строителни компании вече имат офиси, представителства или поне партньори в Близкия изток. Наши фирми пробваха да пробият на пазара в Ирак веднага след края на войната. В момента изпълняват поръчки предимно в жилищно строителство, научи „Стандарт“. За да получим по-големи проекти обаче, са нужни контакти и доверие, обясниха от фирмите, опипали почвата по тези георграфски ширини.

Водени са разговори и за изграждането на магистрали в Ирак, обясни председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов. Правителството в Багдат обаче е на мнение, че подобни големи инфраструктурни обекти трябва да се дадат на концесия. А това изисква огромни инвестиции, които не са по силите на родните компании. Затова те се отказват, обясни Глосов.

Строителите ни получиха покана за участие в търгове в Катар и по време на държавното посещение в емирството. Министърът на местното самоуправление и планирането на Катар – шейх Абдулрахман бин Халифа Ал Тани, остана възхитен от метрото ни и заяви, че Катар е готов да се учи от опита ни в бъдещия си проект за подземна железница. Дали българска компания ще успее да се пребори за такава поръчка с конкуренция от цял свят, все още е под въпрос.

Много сериозна е възможността родни фирми да успеят да пробият в Русия и страните от региона, обясни Глосов. В държавата на Путин предстои изпълнението на мащабни проекти заради предстоящото световно първенство по футбол през 2018 г. Все още се работи и по комплексите за зимната олимпиада в Сочи през 2014 г. В Калининград кипи огромно строителство, обясни Глосов. Както и в Арабския свят, и в Русия родният бизнес може да пробие само с усилията на целенасочена държавна политика.

В началото на ноември строителни фирми ще са в официалната делегация на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която ще посети Азербайджан. По покана на посланика ни в Баку Мая Христова наши компании ще присъстват на двустранен форум, на който се надяват да подпишат договори.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: