pixel

50 подизпълнители по АМ “Марица” и “Тракия” спряха работа заради неизплатени пари

магистрала

Източник: dariknews.bg

Близо 50 фирми, които с техника и работници изграждат магистралите „Марица“ и „Тракия“ спряха работа, тъй като не са получили около 5 млн. лв. Месеци наред не са им били изплащани фактурираните средства, твърдят те и са категорични, че ще сезират и европейските институции, ако не получат парите си.

„Финансова пирамида“ – така собственици и работници от 34 фирми, които работят по лот 2 на магистрала „Марица“ и още 8 фирми от лот 4 на „Тракия“ определиха ситуацията. Месеци наред те фактурират изработеното по магистралите, но пари няма.

Затова те упълномощиха свои представители, които да сезират институциите за проблема и започнаха протест, докато представители на АПИ и сдружението „Марица Хайуей“, в което участва „ПСТ Холдинг“ АД заседаваха в комплекс край трасето на бъдещата магистрала „Марица“, наречен „Райски кът“. Контактна група от представители на фирмите, които се явяват подизпълнители, макар и да се водят наемодатели на техника се срещна с тях, но не останаха удовлетворени от резултата – до две седмици да бъде изготвена схема за изплащане на средствата и да получат около 50 на сто от дължимите им суми.

Лазаринка Стоичкова от УС на АПИ увери, че агенцията е разплатила всичко към фирмата, с която е сключила договор и на практика няма отношение към заявеното недоволство, но въпреки това се е самосезирала.

„В момента подготвяме нови сертификати и ще започнем изплащане на средствата“ – увери изпълнителният директор на „Пътища Стара Загора“ Йордан Кълвачев. С тази фирма са сключили договори подизпълнителите. Йордан Кълвачев не отговори на въпроса защо до този момент не се е разплатил с наемодателите на техника, които на практика работят по изграждането на Лот 2 от магистрала „Марица“. И след срещата те останаха категорични, че държат да получат парите си и ако това не се случи, протестите ще продължат.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: