ЕИБ отпусна нови 50 млн. евро за зелена енергия

eib

Пазарът на зелена енергия във Великобритания получи силен тласък вчера, след като Европейската инвестиционна банка направи най-голямата си инвестиция в чиста енергия за тази година.

Банката обяви, че е инвестирала 50 млн. евро в Glennmont Partners- предприятие, което се отдели от BNP Paribas Clean Energy Partners и има за цел да набере дългосрочнен капитал, за да го инвестира в алтернативни енергийни проекти като например вятърни генератори, енергия от биомаса, соларни паркове и малки ВЕЦ системи.

Сделката следва решение от страна на ЕИБ по-рано тази година да приеме стандарт за нивото на емисиите, за да се гарантира, че нейните инвестиции са в съответствие с целта на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с 80 процента до 2050 година.

Банката заяви, че най-новата инвестиция е част от плана й да съсредоточи кредитната си дейност по проекти, свързани със зелена енергия.

Коментирайки сделката, Джуст Бергсма – главен изпълнителен директор на Glennmont – посочи, че фондът споделя тази цел на ЕИБ за насърчаване на устойчивите и сигурни източници на енергия, като в същото време предоставя последователна доходност и дългосрочно увеличение на капитала на инвеститорите.

С новия заем общият размер на финансирането, получено от Glennmont, достига 250 млн. евро. От началото на тази година Glennmont вече е направила инвестиции в обекти за чиста енергия из Франция, Португалия, Италия и Ирландия, както и в Обединеното кралство.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: