pixel

Единият кандидат за летище „София“ предлага да построи и национален стадион

stadion

Разширеното предложение за концесията на летище „София“ включва и изграждането на нов национален стадион, която да е „независима и допълнителна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 милиарда евро“. Консорциум „Витоша“ (Manchester Airports Group и Beijing Construction Engineering Group) изразява готовност да се включи в развитието на Airport City Sofia (Летищен град София), част от който да е и нов национален стадион, отговарящ на категория 4 по стандартите на УЕФА. Целта е „да се създадат допълнителни бизнес зони в София, както и такива за развлечения“, Airport City Sofia да бъде до летището и да е в близост до метрото.

Темата за изграждането на нов национален стадион в София се обсъжда все по-усилено от септември насам. Преди дни главният архитект на столицата Здравко Здравков заяви, че има четири възможности за местоположението му, а през есента Бойко Борисов обяви настоящия „Васил Левски“ за ненужен и призова за обществено обсъждане за преместването му.

Проектът на консорциум „Витоша“ предвижда новият стадион да е мултифункционален и да е готов за евентуалното домакинство на България на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: