pixel

Първа копка на газовата връзка с Гърция

Tsipras

Днес премиерите на България и Гърция – Бойко Борисов и Алексис Ципрас,  направиха край ГКПП Маказа първата копка на газовата връзка между двете страни. Началото на строителните дейности е леко помрачено от поредната жалба срещу проекта, подадена от българската фирма „Топливо-2“ на Васил Щраков, която отпадна от надпреварата за доставката на тръбите за газопровода. Въпреки че казусът тепърва ще се разглежда от Комисията за защита на конкуренцията и след това от Върховния административен съд, изграждането на интерконектора няма да спира, тъй като трябва да бъде завършено преди края на 2020 г.

Borisov

Проектът за интерконектора Гърция – България е многообещаващ за енергийната диверсификация и по-голямата енергийна сигурност не само на България, но и на региона. Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност, както и предпоставка за надежден и устойчив икономически растеж. Надеждите са за бърз напредък в реализирането на този интерконектор.

От проектната компания Ай Си Джи Би АД (ICGB), в която акционери с равно участие са държавният холдинг БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon, вече обявиха, че газовата връзка е от особено важен държавен интерес и ще поискат от КЗК да бъде допуснато предварително изпълнение на договора с гръцката Corinth Pipeworks Pipe Industry, част от групата Viohalco, която бе избрана за производство и доставка тръбите за газовата връзка.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: