Mащабни курорти ще се строят в България

курорт

Руският фонд „Закон, справедливост, милосърдие“ не се е отказал да строи рехабилитационен център „Преображение“ в Сапарева баня. Чужденците проектират по-голяма леглова база от първоначално замислената и търсят престижен международен оператор, който да управлява хотела.

„Строителството на обекта спря през март 2014 г., но очаквам през пролетта да бъде подновено“, заяви кметът на Сапарева баня Сашо Иванов. Първата копка бе направена в края на 2013 г. Оттогава се извършиха изкопни дейности и се наляха основите на част от сградите.

Неофициално се говори, че замразяването е заради конфликта между Русия и Украйна и последвалите санкции, които Западът наложи на Москва. Преди дни обаче бе сключено споразумение за примирие и ситуацията в региона може бързо да се подобри.

Началната концепция за „Преображение“ предвиждаше хотелът да бъде с 400 легла, а капацитетът на балнеоложката и медицинската част – 2000 души на ден. Заради това несъответствие проектът ще се преправи, като се увеличи легловата база. Ще бъде разширена хотелската част, ще се проектират и самостоятелни вили. Преди година бе съобщено, че общата инвестиция ще стигне 75 млн. лв., но вероятно сумата ще бъде увеличена.

През април или най-късно през май се очаква да бъде направена първа копка на един от най-невероятно звучащите туристически проекти в страната. Инвеститори от Хонконг искат да превърнат зоната край голф игрището в с. Равно поле в най-модерния развлекателен център на Балканите. В българския Лас Вегас ще има хотели от най-висок клас, казина, аквапарк, мол, спортна зала и още куп атракции, съобщава 24chasa.bg.

Засега детайлите на проекта се пазят в тайна. Проектантите вече усилено работят по спортната зала, хотелите и конгресния център. Ще бъдат заложени офис сгради, а по непотвърдена информация – жилищни блокове и стотици къщи.

Все още се изчиства концепцията за водната зона, но е ясно, че ще има дузина пързалки и басейн с изкуствени вълни. В увеселителната част се предвиждат въртележки, блъскащи се колички, влакчета. Ще има и църква.

Инвестицията в комплекса ще достигне 1,6 млрд. лв. Азиатците все още купуват земя за реализация на мащабната си идея.

В края на миналата година те купиха голф игрището на Красимир Гергов, а неотдавна придобиха и над 300 дка общински терени. Сега предстои да купят над 1000 дка парцели на военните с отпаднало предназначение.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: