Ремонтират ”Витошка” в София през март

vitoshka

Цялата пешеходна зона на емблематичния булевард „Витоша“ в София ще придобие еднакво архитектурно оформление до юни. През март, веднага щом времето позволи, започва обновлението на последната неремонтирана част на булеварда – от „Солунска“ до „Алабин“. Това съобщава зам.-кметът Любомир Христов пред в. „Преса“.

Плановете на общината бяха реконструкцията да започне още през есен­та, но втора поредна жалба от участник в конкурса за избор на изпълнител спъна ремонта.

Вече има избран строител на обекта – „Трейс Груп холд“, който подписа преди седмица договор с общината за изпълнение на поръчката.

Стойността е 1,5 млн. лв., а финансирането е от бюджета на кметството. Срокът за изпълнение е два месеца.

Любителите на ретро усещанията ще могат да наблюдават кипящия денонощно живот по булеварда от прозорците на атракциона „Стария трамвай“. За целта ще бъде специално реставрирана стара мотриса на „Столичния автотранспорт“. Тя ще бъде паркирана пред ритуалната зала „Триадица“, предвижда проектът.

В нея ще бъде разположен културно-информационен център.

До ретро трамвая общината ще рискува отново да разположи фонтан на „Витошка“, само че този път след провеждане на конкурс за изпълнител.

Съдбата на първия шадраван – в отсечката от „Неофит Рилски“ до „Солунска“, все още е неясна. Анкета в интернет през миналата пролет показа, че много от хората не го искат. Тогава главният архитект Петър Диков каза, че е склонен да се съобрази с желанията на столичани, но не уточни срок за премахването му.

Общината започва през пролетта ремонт на „Витошка“ и в отсечката от ул. „Гургулят“ до ул. „Бяла черква“. Амортизираните релси на трамвая ще бъдат заменени с нови. Пътната настилка на булеварда ще бъде преасфалтирана и ще се извърши подмяна на бордюрите и обновяване на тротоарите.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: