pixel

Китайци искат да строят третия лъч на метрото в София

metro

Китайската фирма „Чайна комюникейшън кънстръкшън къмпани“ заедно с българска фирма е сред желаещите да строят третия лъч на столичното метро. Процедурата за изграждането на най-трудния участък от театър „Зад канала“ през центъра до кв. „Красно село“ е разделена на 4 позиции, съобщава „Капитал“.

Централният участък от третия лъч, за който ще бъде осигурено финансиране по оперативна програма „Транспорт“, е с дължина 7 км. Той е изцяло подземен и ще има 7 станции. Те ще са разположени по трасето от бул. „Владимир Вазов“, ул. „Проф. Милко Бичев“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, Орлов мост, бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Прага“, ул. „Г. Софийски“, ВМА, кръстовището на булевардите „България“ и „Гешов“ и улиците „Кюстендил“ и „Житница“.

Сред мераклиите са и две турски компании – едната е познатата „Доуш иншаат ве тинджарет“, която строи част от втория лъч на метрото. Конкурентка й е Guelermak, която е изграждала истанбулското метро. За първи път у нас ще се бори и испанската „Ел Ду“ в обединение с „Конструктора Сан Хосе“. Чешката „Метростав“ дебютира с обединение с „Метропроект – Прага“. Нови са и италианските Seli Overseas и Grandi Lavori Fincosit S.p.A, които са в надпреварата с обединението „Метро София 2015“.

Изпълнителите трябва да бъдат избрани до май, а договорите с тях ще бъдат сключени през юли. Те ще имат три месеца да изготвят работните проекти със срокове за изпълнение.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: