pixel

Дрор Беншетрит проектира остров край Истанбул

Дрор Беншетрит

Източник: vestnikstroitel.bg

Световноизвестният архитект от Ню Йорк Дрор Беншетрит проектира изкуствен остров край Истан­бул. Всъщност това може да се нарече и град сателит, защото там ще живеят 300 хил. души.

За да бъде създаден островът, на мястото ще се достави огромно количество земя. Милионите кубически метри материал буквално ще бъдат преместени при строителството на новия канал, който ще облекчи трафика през Босфора.

Островът ще се нарича Хавада. На повърхността му ще се издигат шест отделни сгради, всяка от които разположена на отделен хълм. Тук ще се помещават офиси, жилищни и обществени сгради с различно предназначение. Диаметърът на изкуственото съоръжение трябва да бъде три километра, а в центъра му ще се простира долина с широчина един километър.

Край него ще е новият плавателен канал, който ще е алтернатива на Босфора и ще облекчи значително корабоплаването между Черно и Мраморно море. Той ще се намира северозападно от Босфора. Дължината му ще е 30-40 км, ширината – 150 м, а дълбочината – 25 м. Точното му местоположение не е ясно, но ако всичко бъде осъществено, както се планира – до 2023 г., между двата канала ще се формира остров като Манхатън в Ню Йорк. Очаква се след построяването на канала „Истанбул” през него да преминават по 160 кораба дневно, включително супертанкери. Специалистите посочват сумата от 20-30 млрд. долара за осъществяването на проекта, който по предварителни планове трябва да засенчи Панамския и Суецкия канал.

Бившият кмет на Истанбул и настоящ премиер на страната Реджеп Тайип Ердоган наскоро обяви план и за строеж на трето летище край мегаполиса, което ще е най-голямото в Турция. За този проект не бяха представени финансови параметри, но политикът съобщи, че новото летище ще може да обслужва по 60 млн. пътници годишно.

Дрор Беншетрит

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: