pixel

BauMax продаде магазините си в България

baumax

Изпитващата затруднения австрийска компания BauMax продаде българския си отдел с осем магазина на местния инвеститор Haedus JSC, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение от компанията. Това е нова стъпка в усилията й да се върне към растеж.

Компанията не разкрива финансовите параметри на сделката, която трябва да бъде одобрена от регулаторните органи.

BauMax продаде бизнеса си в Румъния през юли и заяви през април, че смята да затвори седемте си магазина в Турция.

BauMax, по подобие на други вериги в Европа, продаващи стоки за дома, пострада от слабото търсене заради спада в търсенето и влошаването на икономиките. Тя работи за въвеждането до 2016 г. на план за преструктуриране с помощта на банки кредиторки, сред които Райфайзенбанк, Ерсте груп и Банк Аустрия.

Австрийският магнат Ханс Петер Хазелщайнер се притече на помощ на собственика на BauMax Карлхайнц Есл този месец, като купи колекция от картини, които Есл опитваше напразно да продаде на държавата, за да стабилизира бизнес империята си.

BauMax, която загуби 189 милиона евро през 2013 г., имаше 158 магазина, близо половината от тях в Австрия, а останалите в Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Румъния, България и Турция.

През февруари тази година чуждестранните собственици на две популярни у нас вериги магазини обявиха, че продават бизнеса си в България и напускат страната. Белгийската компания за храни „Делез груп“ (Delhaize) продаде 54-те си супермаркета и магазини за храни „Пикадили“ и „Пикадили дейли“ на българската инвестиционна компания „АП Март“.

А германската търговска верига „Практикер“ продаде деветте си хипермаркета от типа „Направи си сам“ на българското дружество „Видеолукс холдинг“, което управлява една от големите вериги за битова техника и електроника „Технополис“.

Строители.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: