pixel

Конструктивното укрепване на сградите влиза в програмата за енергийно обновяване

sanirane

Конструктивното укрепване на сградите ще бъде сред допустимите разходи по програмата за енергийно обновяване на българските домове през новия програмен период 2014-2020 г. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие инж. Ангел Петров на работна среща във връзка с изготвянето на рамкови споразумения с търговските банки, които имат интерес да отпускат кредити по програмата за енергийно обновяване на българските домове. Досега конструктивно неукрепени сгради не можеха да бъдат санирани по програмата за енергийно обновяване на българските домове и директно бяха отхвърляни. Промяната ще даде възможност на повече собственици да се възползват от предимствата на програмата.

Инж. Петров подчерта голямото значение на партньорството между Министерството на регионалното развитие и банките, както  за успешната реализация на проекта в настоящия програмен период, така и следващия – 2014-2020г., когато страната ни ще разполага с много повече средства за саниране и интересът на гражданите и институциите  към ползване на банков кредит за финансиране ще расте.

За следващия програмен период по Оперативна програма „Региони в растеж” е предвиден финансов ресурс от 174,85 млн. евро за инвестиции в мерки за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и студентски общежития.

На срещата  Ангел Петров информира, че към днешна дата са подадени 414 заявления за интерес и подкрепа от сдружения на собственици на сгради, като 390 са одобрени. Подадени са 87  заявления за финансова помощ, от които 69 са одобрени за изпълнение. Сключени са 52 споразумения строителни дейности . В процес на възлагане е изработването на инвестиционни проекти за сградите в два района. Пред завършване е процедурата за избор на строители.

Инициативата за сключване на  рамкови споразумения  и подписване на меморандум с банките, които имат интерес да отпускат кредити за енергийна ефективност, е на вицепремиера по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, като част от мерките за ускоряване на програмата, която бе забавена през последната година.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: