pixel

Първа копка на новия лъч на метрото

метро

Източник: dir.bg

Започва строителството на нова отсечка на метрото от Младост 1 до Бизнес парк София. Тя ще бъде дълга близо 3 км, ще поема по 45 000 пътници дневно, с 3 метростанции. Доизграждането на метрополитена се изпълнява по Оперативна програма „“Транспорт““, която е съфинансирана от Европейския съюз.

От необходимите 120 млн. евро – 110 млн. евро са безвъзмездна европейска финансова помощ, а общинското участие е 10 млн. лева, съобщи БНТ.

Президентът Росен Плевнелиев даде началото на изграждането на новата отсечка от метрото, съобщи Агенция „Фокус” . Държавният глава посочи, че около столичното метро живеят хиляди хора, които всеки ден виждат как България усвоява успешно европейските средства и изпълнява поетите ангажименти в срок.

„“Пожелавам на всички от държавната администрация да поемат този успех, който виждаме при столичното метро. Пожелавам на българите до 2015 г. наистина да имат ново метро, а до 2020 г. да има нова фасада на сградите”, отбеляза Плевнелиев и пожела успех при изграждането на метрото до Бизнес парка в ж.к. „“Младост” 4.

С водосвет бе направена първата копка за удължението на столичното метро от ж.к. „Младост” 1 до бизнес парка в „“Младост” 4. На събитието присъстват министърът на транспорта Крисиан Кръстев, министърът по усвояване на европейски средства Илияна Цанова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Освен до Бизнеспарка ще се строи нова отсечка и на втората линия на метрото, която сега е до улица „“Джеймс Баучър““. Предвижда се тя да стигне до улица „“Сребърна““ в квартал „“Хладилника““. Допълнителното разширение ще бъде с дължина малко над 1 км и ще има една метростанция. Метрото до летището ще е готово през 2015 година, уточниха от Столична община.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: