pixel

Гигантски строежи в Китай за Мао Дзъдун

китай

Правителството на Китай отдели 2,5 млрд. долара за честване на 120-годишнината от рождението на вожда на страната Мао Дзъдун. Повечето от средствата ще бъдат похарчени за гигантски строежи в родния му град Шаошан в югоизточната провинция Хунан. Там на 26 декември 1893 г. в семейство на заможни селяни е роден първият председател на Комунистическата партия и бъдещ идеолог на културната революция.

Колосалната сума е за общо 16 различни проекта, сред които е построяването на нова високоскоростна железопътна линия, както и на гари в града и в околните центрове. Те ще демонстрират напредъка и благоденствието, които властите на страната отдават изцяло на идеологията и личното дело на бащата на съвременен Китай.

Поне един милион посетители се очакват за празненствата в Шаошан и затова ще бъде обновен местният туристически център. За родната къща на Мао също е предвидена мащабна реставрация. Сред планираните инициативи са още национално състезание по колоездене и фотографска изложба. По традиция китайците отбелязват всеки рожден ден на покойния лидер, като ядат тънки спагети и пеят „Изтокът е червен” – патриотична песен, която по времето на културната революция реално изпълнява функцията на химн на страната.

В чест на годишнината производителят на традиционното вино маотай обяви, че ще пусне ограничена серия от 120 хил. бутилки, които се очаква да стигнат космически цени от над хиляда долара.

Източник: vestnikstroitel.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: