pixel

Багер подготвя за строеж детска площадка в „Слатина”

детска площадка

След като в края на октомври детската площадка в столичния квартал Гео Милев (в градинката между бл.266 и бл.22) беше подкастрена с флексове, днес се включи и багер, който бавно, но сигурно, ще разчисти мястото за нов жилищен блок на мястото на градинката. Инвеститорът твърди, че всичко е законно.

Преди седмици съобщихме за протеста на хората там, които се борят срещу частна строителна фирма, собственик на имота. Според Общината зелените площи никога не са били предназначени за детска площадка, въпреки наличието на съоръжения за игра, установи проверка на bTV.

Малко след 5 сутринта багер влиза в градинката, която изправи граждани срещу частен инвеститор. Столична община е издала разпореждане да се събори старият трафопост. „Ето махнаха трафопоста, събориха една част, след това една плоча падна, три дървета паднаха. Унищожи три дървета, унищожи и ореха, ето сега висят кабели, които са на трафопоста и те ще увиснат кабелите, не зная за какво са, но сигурно има и улично захранване”, обясни Елена Лимонадова.

„Направиха си една врата, която по план не съществува, от задната страна на един уж строителен обект, и си вкараха багера, в 5 сутринта докато хората още спят”, допълни момиче от квартала.

Инцидент с паркирана до оградата на детската площадка кола провокира още напрежение.Техническият ръководител на обекта така и не се появи. От Общината изпратиха екип на проверка.

Междувременно гражданите показаха документи, според които спорната градинка е част от жилищната им кооперация. Твърдят, че тези документи доказват, че съседите са платили за зелената площ до блока им. Според тях това поставя под въпрос законността на акта, с който е приватизирана площадката.

„Ето това са документите, които много време ги търсехме и нали пред вас беше казано, че е незаконна детска площадка, ето, много ви моля да снимате незаконната детска площадка в кавички”, коментира Мария Бояджиева.

Хората от квартала заплашиха с блокади на пътя и гражданско неподчинение, ако от Общината не обърнат внимание на новите документи, които са намерили. Оттам обаче твърдят, че тези скици са проверени и не доказват нищо.

Източник: btvnews.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: