pixel

Купол от бамбук без нито един пирон

бамбук

Виртуозите в изгражднето на бамбукови сгради Vo Trong Nghia са проектирали и конструирали кафене „Вода и вятър“ изцяло от бамбук в провинцията Бин Дуонг във Виетнам. Без съмнение куполната конструкция се отличава с гъвкавост и здравина благодарение на бамбука, който е бързо растящ възобновяем материал. Но постройката е забележителна и с това, че е построена, без да бъде използван дори само един пирон!

Виетнам

За строежа на бамбукови сгради се говори много и по света се строят все повече такива конструкции. Нещо отличително в случая е обаче постигането на динамичните куполовидни форми именно чрез този материал, при това без използване на каквато и да е съвременна техника или метални конструкции. В действителност всяко парче бамбук при изграждането на купола е привързано към другите чрез използване на традиционни виетнамски тъкачни техники.

 бамбукови сгради

Рамката на кафенето е широка около десетина метра, а отгоре конструкцията разполага с отвор, който позволява на дневната светлина да навлиза вътре. Подобно на много други виетнамски структури, и тази е покрита с местен храстю, което придава на цялата конструкция доста „африкански“ вид и естетика. И противно на това, което може би си мислите за изграждането с естествени, местни материали, крайният резултат изглежда съвсем не „направи-си-сам“.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: