pixel

Енергийно независима вила в дива дъбова гора

vila

Холандското студио Architecten CSK разкри невероятно красивата Villa K –дом със заоблена форма насред естествената дъбова гора в Берген, Норвегия. Енергийно неутралната къща допълва естествената си среда, доколкото е възможно, с набор от фини, но сложни зелени строителни стратегии.

Двуетажната вила, която е дълга почти 50 м и широка 19 м, е построен на един от многото исторически плажни хребети, разположени в Берген. Докато повечето от разработките в този регион се опитват да елиминират този хълмист терен отдолу, Architecten CSK са пое по различен път и са изградили конструкцията на Villa K на върха на хребета, стратегически вграждайки неравната повърхност на терена в красивия дизайн на конструкцията. Двата края на дома „седят“ върху  два хребета, коетое позволило на архитектите да извият нагоре двата края, за да се добива оптимална естествена светлина. Сградата има различни височини в различните си части и вълнообразен покрив, добавяйки още екзотика към впечатляващата флуидност на проектирането. Резултатът е красив продълговат дом, който „плува“ в единство с околната природа.

vila

Жизненото пространство във Villa K има четири спални, четири бани, офис със самостоятелен вход и гараж за три коли. Интериорът е почти изцяло съставен от стъкло и вертикални дъбови панели. Извитите стъклени панели са съставени от конструкция тип „сандвич“ с по-малко от 80 милиметра екстра-ясно бяло стъкло, избрано заради способността му да постигне по-висока енергийна ефективност. Врезултат на всички хитринки Villa K е енергийно неутрална постройка, която се отполява и охлажда с термопомпа. Мъхнат зелен покрив помага за събирнето на дъждовна вода и допълнително изолира дома.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: