pixel

Амбициозен проект за метро в Джакарта, Индонезия

Bauer Spezialtiefbau GmbH

С над 10,5 милиона жители, индонезийската столица Джакарта е най-големият град в Югоизточна Азия. С над 34 милиона жители в региона, тя се счита и за втората по големина агломерация в света.

За да се справи с постоянно нарастващия обем на трафика, през 2013 г. започва строителството на първата линия на метрото в Индонезия – MRT в Джакарта. Станцията „Кота“ е последната отсечка от настоящия етап на строителство II на линията MRT. Близо до старата станция „Кота“ в северната част на Джакарта, новата станция ще осигури по-добър достъп до историческия стар град и бизнес центъра.

Компания P.T. Bauer Pratama Indonesia, е натоварена от клиента Sumitomo Mitsui Construction Co. Ltd и PT. Hutama Karya да изгради подпорните стени за сутерена. „Поради сложните теренни условия, високите технически изисквания и строгите ограничения на обекта, ни беше възложен проектът, с който много се гордеем“, казва Хемант Нараянан, директор на Bauer Индонезия.

Основни предизвикателства

Работата трябва да се извърши на тясно място между два оживени главни пътя и сред историческите сгради. Освен това две автобусни ленти трябва да бъдат отворени за движение през целия период на строителството. Това означава, че в даден момент работата може да се извършва само от едната страна на гарата.

Полимерна суспензия и укрепващи клетки за стабилизиране

По време на строителството е използвана полимерна суспензия за стабилизиране на изкопаните слотове. Провеждат се редовни тестове, за да се проверява непрекъснато качеството на суспензията и да може да се поддържа нужната вертикалност. Поради силно ограничената площ на строителната площадка, за изграждането на окачващата система е нает и съседен имот. Укрепващата течност достига до строителната площадка чрез тръбопроводи с дължина до 360 м. Армировъчните клетки, необходими за стабилизирането на готовите елементи на стената, са изработени в собствена работилница на компанията, отдалечена на 40 км от строителната площадка.

Успешно завършване на строителните работи

Работата по метростанцията започва през декември 2022 г. и приключва успешно през юни 2023 г. През целия период на изпълнение последователността на дейностите трябва да се спазва стриктно, за да не се застраши планираното производство на арматурните клетки. Специалното местоположение сред сгради, които са част от културното наследство, изисква работа в много ограничено пространство с възможно най-голямо внимание и възможно най-малко вибрации. Тъй като строителството се извършва в историческия център на Батавия, от време на време работниците попадат на находки от керамика, дървени пилоти и черупки от миди.

Снимка: Bauer Spezialtiefbau GmbH

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: