pixel

Договорите за пътни ремонти стават публични

договори

Източник: trud.bg

Договорите между община Варна и фирмите, които извършват уличните ремонти, ще бъдат качени на сайта на кметството в понеделник. Това обеща зам.-кметът Христо Бозов след среща с протестиращи граждани.

В своеобразния електронен регистър ще бъдат публикувани и контрактите за всички видове строителство с придружаващите ги количествено-стойностни сметки. От предоставената информация гражданите ще могат да добият представа какви гаранции се дават от фирмите, както и какви санкции са заложени при неизпълнение на задачите им.

Протестиращите настояха за уволнение на ръководители на ключови дирекции. Сред тях са Стойчо Бакалов, който отговаря за обществения ред, Станка Димитрова – за културата, Станка Маринчева – за социалните дейности и здравеопазването, както и Петър Радушев, който е начело на звеното, занимаващо се с еврофондовете.

Бозов, който временно изпълнява длъжността кмет, увери протестиращите, че ще могат да се запознаят с работата на всички дирекции, като им задават конкретни въпроси. За целта ще се изготви график за граждански инспекции в отделните звена.

Бозов повтори, че не може да се уволняват служители без причина. Временният кмет обеща на протестиращите, че след три месеца градът ще изглежда по различен начин, тъй като предстоят ремонти на тротоари, подлези, облагородяване на градинки и асфалтиране на булеварди.

Това е втори “пробив” на протестиращите в работата на местната власт. Те вече договориха почти същите права като на общинските съветници. По време на сесиите гражданите ще могат да се изказват във времето за питания, а при дебатите ще могат да внасят предложения. Варненци ще могат да четат преписките, а всички протоколи ще бъде публикувани директно на сайта на общината.

Този “граждански парламент” е на път да получи достъп и до председателския съвет, който решава за дневния ред. Вече е договорено гражданите да присъстват на заседанията на съвета и да имат думата какви точки да се разглеждат.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: