pixel

„Джи Пи груп“ се отказва да строи тунел „Железница“

Ръководството на строителната компания „Джи Пи Груп“ заяви, че се отказва да бъде строител на най-дългия в България тунел „Железница, който е част от магистрала „Струма“. Решението е мотивирано с „полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност“.

Решението на избрания изпълнител да се оттегли от процедурата идва часове след като премиерът Бойко Борисов настоя компанията да бъде извадена от всички европейски и държавни проекти. В началото на седмицата прокуратурата обяви, че е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около „Джи Пи груп“ във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта „Биволъ“ за злоупотреба при разходване на евросредства.

Ръководството на „Джи Пи груп“ заявява днес, че „през всички години компанията е работила, съобразявайки се със законовите разпоредби и винаги е отчитала обществения интерес“.

Бойко Борисов поиска Джи Пи груп“ да бъде извадена от всички европейски и държавни проекти

Премиерът Бойко Борисов възложи на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов да намери форми „още днес „Джи Пи груп“ да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране“. Освен това министър-председателят разпореди да се направят проверки на всички пътни ремонти, извършени от компанията, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Всеки, който е заподозрян и тече разследване срещу него – да се извади от конкурсите и да си докаже правотата и невинността. Дотогава нямат право да участват в конкурси“, каза Борисов без да уточнява дали ще настоява всички изпълнявани проекти от компанията да бъдат спрени на този етап.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: