pixel

Днес откриват новата линия на метрото

Вторият метродиаметър от софийското метро бе открит с  официална церемония и изпълнения на националния ансамбъл „Филип Кутев“.

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу присъстваха на церемонията.
В българската делегацията участват премиерът Бойко Борисов, министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Вежди Рашидов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, а в делегацията на ЕК е европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.
От 14 часа всички желаещи ще могат да ползват втората линия на метрото безплатно,  в рамките на деня.
Заради големия наклон на бул. „Черни връх“ метрото слиза на 24 м под земята при станция „Джеймс Баучър“. „Пътниците няма да усещат изкачването и спускането по хълма, защото наклонът е както се изисква по норматив до 4%“, обясни шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев. Гарата е строена по открит способ на два етапа, за да не бъде затворен за движение булевардът над нея. Заедно със станцията са изградени и два подземни паркинга на 3 и 4 етажа с места за 620 коли. Буферните гаражи ще заработят след откриването на метрото. Паркирането в тях  за
първите 2 часа ще е безплатно, а следващите по 0,50 лв. на час.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: