pixel

Discovery Channel с филм за построяването на Дунав мост 2

Дискавъри

Източник: 24chasa.bg

Най-трудната част от строителството на Дунав мост 2 е показана в хитовия сериал на “Дискавъри” X-Machines, който представя най-авангардните проекти в света и уникалните технологии за осъществяването им.

Филмът за моста е включен в седмия епизод от втората поредица на X-Machines и представя новата генерация конзолни кранове, които се използват за пръв път в света от испанската фирма FCC в строителството на моста при Видин – Калафат.

Кранът може да повдига до 265 т на височина 40 м със скорост 6 м/мин, при това с прецизност до милиметър. Задвижва се от 2-мегаватов електрически двигател и се придвижва на колела.

Кадрите за филма са заснети от 4-членен екип през октомври 2011 г., когато започнаха производството, транспортирането и монтажът на 250-тонните сегментиот връхната конструкция на моста в плавателния участък на реката.

Броят на тези сегменти в плавателната част на реката е 178 и последният от тях бе монтиран преди дни – на 20 октомври, с което българският и румънският бряг вече са физически свързани и по тях може да се минава. Преди това в неплавателната част на реката бяха монтирани 300 сегмента, но с наполовина по-малко тегло – до 120 т, и с по-малки размери.

През последните 2 г. във Видин се извървяха над 400 инженери, проектанти и мостостроители от България, Испания, Русия, Сърбия, Германия, Италия и др., за да видят как се прави.

Съоръжението представлява вантова стоманобетонна конструкция с дължина 1971 м и отвор 180 м, с две пътни ленти за движение във всяка посока и електрифицирана жп линия между тях. За велосипедистите е предвидена алея с ширина 2 м.

Връхната конструкция в неплавателната част на реката, която е откъм българския бряг, е монтирана върху 8 стълба, а в плавателната част те са 4, но с много по-сложна конструкция. Всеки от четирите има в основата си 24 пилота на дълбочина до 78 м. За предпазване на фундамента на стълба от евентуални сблъсъци с кораби са поставени защитни елементи, всеки един от тях с тегло от 80 до 120 т.

Четирите стълба имат по 2 централни мачти, от коиото висят по 13 чифта стоманени въжета (ванти). Направени са от стоманена сърцевина от висококачествена стомана, със защита от полиетилен с висока плътност и метална тръба.

Те не са застопорени, за да могат леко да се приплъзват, и това ще дава възможност през летните месеци, когато материалите се разширяват от горещината, мостът да се удължава с около 60 см, каквито са изчисленията на инженерите.

Такъв тип мостове се срещат най-често в Япония, за да издържат на земетръс.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: