pixel

Дървени жилищни сгради строят във Финландия

durveni sgradi

В рамките на програма за строителство на дървени домове във финландския град Лахти ще бъдат построени три многоетажни жилищни сгради. Проектът е разработен от компанията Lahden Talot. Сградите ще се намират в близост до централната градска болница в жилищния район Рийхел.

Още осем дървени жилищни сгради ще бъдат построени в скоро време в района на Каристо. „Дървото е основен строителен материал за Лахти, като се има предвид, че градът отдавна е център на дървообработващата промишленост”, обяснява архитект Пяйв Айрас. Строителството на жилищни сгради от дърво не е само местна традиция, но е и екологично съобразено със световните тенденции да се строи в синхрон с природата.

Скандинавците обичат да използват дървото при строителството на високи сгради. Така например, в Стокхолм неотдавна проектираха дървен небостъргач, а във финландската столица вече има изградени жилищни сгради от дърво.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: