Държавните проекти през 2014 г.

infrastruktura

В момента проектираме лот 3 на магистрала „Струма“ между  Благоевград и Сандански. Планираме в средата на годината да започнем търговете  за строителство на двете прави отсечки – от Благоевград до Кресна и след края на  Дефилето до Сандански, а за двата тунела през Кресненското дефиле – през първите  месеци на 2015 г. Това заяви в интервю за  „Стандарт“ министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Става въпрос за едно съоръжение с дължина 2 км и едно 15 км,  като и двете ще са с по две тръби с по две ленти. Ако тунелът бъде изпълнен,  както е замислен, той ще бъде най-дългият пътен тунел в Европа.

Не е спирала  работата по проектирането АМ „Хемус“ в участъка от Ябланица до разклона за  Плевен и Ловеч. Ако осигурим финансиране, може през 2015 г. да стартираме  търговете за строителство.

Предстои и изграждането на отсечката Драгоман – Калотина по  трасето на магистралата между София и Ниш. Вече имаме уверението на Брюксел, че  този проект е допустим за финансиране по новата европейска програма „Инструмент  за свързана Европа“.

Ще започнем строителството на втория етап от Западната дъга  и на Северната скоростна тангента на Софийския околовръстен път.

Предстои и  рехабилитацията на старите участъци от АМ „Тракия“ около Пловдив и Пазарджик,  както и на малък участък на изхода на София. Новото в политиката ни е  възобновяването на инвестициите във водния сектор.

Тази година е осигурено  финансиране за доизграждането на два големи язовира – „Пловдивци“ край Рудозем и  „Луда Яна“ край Панагюрище. Ще рехабилитираме и язовир „Студена“ край Перник и  ще изградим пречиствателна станция за питейни води.

Започваме и проектирането на  язовир „Нейковци“ край Трявна, който е от значение за развитието на този  туристически район. Осигурили сме 23 млн. лв. от държавния бюджет за  съфинансиране на проектите, които ще бъдат финансирани със заем от Световната  банка.

Освен това сме подготвили програма за борба с безводието на стойност 35  млн. лв., с които целево да се решават дългогодишни водни проблеми на общините,  като тези в Омуртаг и Добрич например.

За тези средства ще кандидатстваме по  новата инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ и  фонда, управляван от министерство на финансите. Оттам ще търсим финансиране и за  рехабилитация на малки пътища, като се надяваме да защитим обекти на обща  стойност между 80 млн. и 140 млн. лв. Пътните отсечки са подбрани така, че с  обновяването им да се гарантира растеж на региона и създаване на нови работни  места.

Източник: darikfinance.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: