pixel

Бункер се преражда във внушителен зелен оазис

Capmo

Високо над покривите на Хамбург към бункера „Санкт Паули“ са добавени още етажи, за да се превърне сградата в демонстрационен проект.

За да се гарантира ефикасността при проектирането, предвид се вземат не само екологичните и историческите аспекти, но се използва и най-съвременния софтуер. Бившият Flakturm IV в Хамбург е известен като „медиен бункер“ още от следвоенния период. Именно оттук тогавашната Nordwestdeutscher Rundfunk излъчва първите ежедневни новини през декември 1952 г. От гледна точка на градското планиране, сградата от Втората световна война, която е един от най-големите бункери в Германия, впечатлява преди всичко с монотонната си, почти брутална архитектура и огромните си размери – сградата е с площ от 75×75 метра и е висока 38 метра.

Сега сивият колос се превръща във внушителен природен оазис. От 2019 г. насам към съществуващата сграда са добавени пет нови етажа и са създадени повече от 7600 квадратни метра обществени зелени и комунални площи, както и около 1700 квадратни метра вертикално озеленяване на височина до 58 метра.

Capmo

Един от основните въпроси при при планирането е този за достъпността. Архитектите и инженерите от архитектурното бюро Phase 10 решават задачата по следния начин: в допълнение към два нови външни асансьора и стълбището от източната страна, те изграждат „планинска пътека“ с дължина над 300 метра. Тя започва от нивото на земята и води покрай четирите външни фасади до градината на покрива.

В съответствие с ориентирания към бъдещето нов дизайн на зеления бункер, при реализацията на самия проект е използвано модерното управление на процесите. Базираният в облака софтуер за управление на строителството Capmo дава възможност за дигитален и интуитивен контрол на целия строителен процес. Дефектите или отворените задачи могат да бъдат записани като снимка на смартфон и след това изпратени на отговорните специалисти заедно с точното им местоположение в дигиталния строителен план.

Снимки: Capmo

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: