pixel

Бразилия с нов соларен покрив на стадион Минейряо

стадион

Бразилският стадион Естадио Говрнадор Махалхяис Пинто е готов за 2014 FIFA World Cup. Той има нов покрив, покрит със слънчеви панели. До големия турнир остава по-малко от една година и билетите са вече в продажба, и ето че официални лица прерязаха лентата на новия соларен масив, който ще даде ход на една нова тенденция – провеждането на световни спортни състезания с помощта на зелените трехнологии. Стадионът се присъединява към стадион Мане Гаринча, който има 2,5 MWp слънчев масив, осигуряващ достатъчно слънчева енергия за захранване на почти половината от стадиона.

Германската банка KfW и CEMIG са осигурили финансирането за огромната соларна електроцентрала на покрива на стадиона. Стойността му е $16 милиона. Соларният масив с 1.4 MW капацитет включва панели, наредени един до друг по елипсовидния покрив на стадиона. Изненадващо, слънчевата енергия, генерирана от Минейряо, няма да се използва директно от стадиона, а вместо това ще бъде подавана към околните домове, подпомагайки местната електро-мрежа с чиста енергия.

Минейряо е само един от стадионите, които Бразилия оборудва със слънчевите панели. Маракана е друг стадион – в Рио де Жанейро – който вече е снабден с 1500 слънчеви панели на покрива, а стадион Пернамбуко ще има слънчево отопление за кухните, тоалетните и съблекалните.

Бразилия ще използва домакинството си на FIFA 2014 World Cup като демонстрационно „шествие“, на което да покаже на света, че е претендент за купата и в глобалната зелена енергия.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: