pixel

Разчистват терена на „София Тех Парк“ срещу 2.5 млн. лева

Държавното дружество „София Тех Парк“ е пуснало всички поръчки свързани с изграждането на технологичния парк, като не е обявена единствено тази свързана с проектирането и строителството на обекта. Това става ясно от регистъра за обществените поръчки. Според бившият вътрешен министър по времето на тройната коалиция Румен Петков тази поръчка се бави умишлено, защото се подготвя за съпруга на началника на кабината на президента Росен Плевнелиев и служебен вицепремиер Екатерина Захариева.

„Сезирам министъра на икономиката, че управителят на технопарка госпожа Панайотова е задържала месеци наред обявяването на тези обществени поръчки …… Цялата гилдия бучи, че проектът се прави от съпруга на госпожа Захариева, която беше служебен министър“, каза Румен Петков пред Нова телевизия.

Той обясни, че първоначално поръчката е била разделена на две – за проектиране и строителство, докато сега се събират в една – на инженеринг за 47 млн. лв. Петков предупреди, че заради забавените обществени поръчки рискуваме да бъдат загубени 100 млн. лв. от еврофондовете, от където идва финансирането на „София Тех Парк“.

Всички поръчки свързани със строителството на парка ще бъдат пуснати през август, обеща изпълнителният директор на „София Тех Парк“ Елица Панайотова в края на юли по време на връчването на сертификата на първия инвеститор в парка. Тогава тя обясни, че поръчката за строителството ще бъде на инженеринг – проектиране и строителство, а прогнозната й стойност 50 млн. лв.

Публичната й поява дойде след критика на икономическия министър Драгомир Стойнев, че по проекта се харчат пари само за командировки. Стойнев смени двама от 3-членния директорски борд, като от старото ръководство остави на поста единствено Елица Панайотова, която преди години е била и директор в „Бизнес парк София“.

Поръчките

До момента са пуснати три обществени поръчки – за разчистването на терена, избор на инвеститорски контрол и надзорна фирма, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Разрушаването на сградите и разчистването на терен от 140 дека за изграждането на технологичния парк е с прогнозна стойност 2.5 млн. лв. Бъдещият изпълнител ще бъде избран по икономически най-изгодната оферта, в която половината от тежестта е на цената. Крайният срок за подаване на офертите е 30 септември.

Поръчката за инвеститорския контрол по време на проектирането и строителството на „София Тех Парк“ е с прогнозна стойност от 625 хил. лв. и срок за подаване на офертите до 19 септември. Търгът за избор на фирма, която ще упражнява надзора по време на строителството е с прогнозна стойност за  828 хил. лв. и срок за подаване на предложенията до 9 септември

В момента се оценяват офертите за избор на изпълнител за оценка за съответствие на инвестиционните проекти с прогнозна стойност 125 хил. лева.

Концепцията за строителство

Концепцията на „София тех парк“ предвижда на територията му да бъде изграден бизнес инкубатор, офиси на големи компании, развоен център с лаборатории и център за събития, в който ще се провеждат различни форуми. Ще има и детски експериментален музей с работното име „Експораториум“, обясни Елица Панайотовав края на юли.

Планирано беше поръчката за строителство да бъде разделена на шест лота, като идеята е всеки един да се строи от различна компания за да може обектът да бъде готов до 30 септември 2015 г. Освен това така ще се даде възможност на повече компании да се включат в изграждането на парка.

Едната позиция се очаква да бъде заа изграждането на сградата на „експериментариума“на две нива с площ около 4000 кв.м и посетителския център, който с пешеходен мостще бъде свързан с бул.“Цариградско шосе“. Втората позиция ще е за реконструкцията и преустройството на сградата на Министерството на отбраната с РЗП от 11 840 кв.м, в която на времето е бил щаба на Първа българска армия. След ремонта в нея ще се настани бизнес инкубаторът. Третият лот е за изграждането на сградата на иновационния форумс РЗП от 5300 кв.м.Четвъртата позиция е за  нова сграда на четири етажа с РЗП около 13 000 кв.м. В нея ще се разположат научните лаборатории и офисите на компаниите наематели в парка. Петият лот е за изграждането на паркинг на пет етажа с РЗП от 15 000 кв.м. Последната позиция е за изграждането на техническата инфрастрктура и парка.

На държавна издръжка

От юни 2012 г., когато е създадено държавното дружество „София Тех Парк“,  до края на май 2013 г. са похарчени 752 000 лв., сочат данните на Министерството на икономиката и енергетиката, което е принципал на компанията.

Най-големи са разходите за прединвестиционни проучвания – 163 000 лв. За купуване на оборудване са отишли –  78 000 лв., за командировки на ръководството – 30 000 лв. За консултантски и юридически услуги – 40 хил. лв., още толкова за финансови и административни и т.н. Всички тези средства са от държавния бюджет с отпуснатите пари за създаването на дружеството.

Въпреки че проектът „София тех парк“ се финансира от оперативна програма „Конкурентоспособност“ с 97.2 млн. лв., от които 82.6 млн. лева е безвъзмездната помощ от европейските фондове досега от тези пари все още не е нищо не е платено, показва справка в информационната система за еврофондовете ИСУН.

mediapool.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: