pixel

Новият терминал в Ел Ей ще гони сребърен LEED сертификат

LEED сертификат

Източник: greentech.bg

Форма на океански вълни и амбиция за сребърен LEED сертификат – това е накратко новият летищен терминал „Том Брадли“ на международното летище в Лос Анджелис. Той ще бъде отворен за граждански полети през август.

Вдъхновен от надигащите се вълни на Тихия океан, драматично извиващата се линия на покрива ще се превърне в емблематична забележителност. В момента по проекта се работи за постигането на сребърен LEED сертификат и се набляга на функции като повече дневна светлина, енергийно-ефективен дизайн, екологични материали и др.

В ядрото на проекта е голяма зала, обляна в дневна светлина, без колони. От външната страна нейният профил наподобява формата на надигащите се и разбиващи се с трясък океански вълни.

Лос Анджелис

За да постигне изискванията за сребърен LEED сертификат, проектът включва разнообразие от стратегии за намаляване на потреблението на енергия и подобряване на устойчивостта. По време на строителството 75% от отпадъците са оползотворени на място. Използването на вода е било намалено с 48%.

Стратегията за оптимално използване на дневната светлина са подобрени чрез използването на светъл интериор и разположени при тавана прозорци, които да вкарват дневна светлина в сърцето на сградата. Междувременно дълбоки надвеси предпазват пространството от прегряване. Там, където има вода, са монтирани малоструйни смесители и ВиК компоненти, за да се намали потреблението на вода. За осветление са вградени предимно LED светлини.

Сега, когато новият терминал е завършен, терминал Изток ще бъде изведен от експлоатация и разрушен.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: