pixel

Милионерът Канев става почетен доктор на РУ

канев

Източник: dariknews.bg

Игнат Канев, канадски строителен магнат с български произход, известен филантроп, дългогодишен директор на Атлантическия съвет на Канада и Почетен консул на България в Канада, е 38-ият Почетен доктор на Русенския университет. Титлата “Doctor Honoris Causa на Русенския университет” му бе присъдена от Академичния съвет по предложение на ректора на висшето училище, проф. д.т.н. Христо Белоев.

Академичният съвет присъди и титлата „Почетен член на Русенския университет“ на съуправителите на Фондация „Канев“ – съпругата на Канев, Димитрина Канев, и двете му дъщери – Кристина-Мария Канев и Анна-Мария Канев. Според разпоредбата най-престижната почетна титла се дава на „български и чуждестранни граждани, които имат значителен принос за развитието на Русенския университет и неговата материална база“.

„Основание да внеса предложението за разглеждане в Академичния съвет е дарителството на г-н Канев в полза на Русенския университет – каза проф. Белоев – По този начин г-н Канев утвърждава авторитета на Русенския университет и съм убеден, че удостояването му с това високо почетно знвание е едно заслужено отличие и стимул за продължаване на нашата плодотворна съвместна работа“.

Построяването на комплекса „Канев Център Русенски университет“ осъществява идеята на прочутия наш сънародник да остави след себе си нещо стойностно, трайно и полезно за Русе, университета и региона. Идеята беше съгласувана с ректора проф. Белоев при гостуването на Канев във висшето училище през септември 2012 г. На 12 ноември същата година, в Деня на Русенския университет, Канев обяви официално, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на Центъра.

Първата копка на бъдещия „Канев Център Русенски университет“ беше направена на 13 март тази година в присъствие на близките на Канев, дошли специално от с. Горно Абланово за събитието. Строителната дейност се извършва в предвидените срокове и вече е определена датата на откриването на Центъра – 10 октомври. Тогава ще се проведе и церемонията по удостояването на г-н Канев с почетната докторска титла.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: