pixel

Бомба в закон блокира строежите по морето

черноморие

Източник: standartnews.com

Новият закон за Устройство на Черноморското крайбрежие блокира строежите край морето, алармираха хора от бранша. Стотици проекти са замразени, след като се оказа, че инвеститорите не могат да се сдобият със строителни разрешителни.

„В закона е заложена бомба, която на практика спира тотално строителството. Поне две години никой няма да може да строи заради недомислици в текстовете“, коментираха от националната асоциация „Българско Черноморие“. Проблемът се крие в новите разпоредби, които забраняват изцяло да има строителство върху терени с дюни. Всеки инвеститор е длъжен да мине проверка и да получи от РИОСВ удостоверение, че в терена му няма защитени дюни. Едва тогава може да получи строително разрешително.

Проблемът обаче е, че в момента екоинспекциите в трите морски области Бургас, Варна и Добрич не могат да издават такива удостоверения, тъй като не е приключила процедурата по картографирането им. „Работя върху голям проект и искам да строя. Инвестирал съм в земя огромни средства, а сега се оказва, че не ми издават строително разрешително, препращат ме от инстанция на инстанция и всички вдигат рамене. Никой не знае кога ще бъдат картографирани дюните и кога ще получа удостоверението, което ми трябва. В същото време аз съм изтеглил кредити, на които плащам солени лихви. Кой ще ми покрие загубите“, гневи се бизнесменът Тодор Атанасов. От бургаската РИОСВ признаха, че има проблем. Според екоинспекторите картирането на дюните вече било на финала и от МОСВ скоро трябвало да изготвят инструкции за прилагането на закона. Никой обаче не може да се ангажира със срокове.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: