pixel

Строители настояват за промяна в закона за обществените поръчки

строителство

Източник: trud.bg

Строителните фирми са възмутени от премахването на задължението да има външни експерти в оценителните комисии за обществените поръчки и настояват то да бъде върнато в закона. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от Камарата на строителите в България.

“Държавата и общините нямат капацитета да оценяват техническите оферти при строителни търгове. Това не може да се прави от юристи и счетоводители. Ние настояваме поне 30% от членовете на комисиите да имат същата квалификация, каквато изискват от кандидатите”, каза шефът на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране Стефан Кинарев.

Бяха дадени примери, в които ВиК проекти се оценяват от общински служители без инженерно образование, а обществени поръчки за технически паспорти на сгради – от земемери. В първия случай търгът бил спечелен от фирма, вносител на стари коли.  Участник в дискусията обобщи картината така: “Слепи оценяват зрящи”.

Шефката на дирекция “Обществени поръчки” в Комисията за защита на конкуренцията Цветелина Попова потвърди, че 50% от жалбите, получавани в комисията, са срещу оценяването на техническите предложения. Законът обаче не позволява на КЗК да прави повторни оценки, а само да отменя решенията на комисиите и то за формални нарушения.

Изискването да има външни експерти в комисиите бе премахнато с промяна в Закона за обществените поръчки в края на 2011г. От строителния бранш попитаха присъстващите представители на държавните органи кога най-после ще стартират електронните досиета на обществените поръчки, но не получиха отговор. Служебният вицепремиер Екатерина Захариева се закани преди две седмици да въведе възможно най-бързо електронното досие, което позволява в интернет да се проследят не само условията на поръчката, а и изпълнението.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: