Бинарен код за фасадата на новия инженерен факултет в Сидни

fasada

Хиляди миниатюрни единици и нули перфорират алумиевата кожа на новия инженерен факултет към Технологичния университет в Сидни. Фасадата, дело на Denton Corker Marshall спелува цялото име на сградата в бинарен код (University of Technology Sydney Faculty of Engineering and Information Technology).

Инженерният факултет е първата и най-голямата от трите новостроящи се сгради в района на университета, непосредствено на юг от централния бизнес квартал на Сидни, като част от 10 годишен подробен устройствен план.

Базираната в Мелбърн фирма Denton Corker Marshall е замислила сградата като своеобразен портал на възроденото университетско градче, към което ще бъде добавена и сградата на д-р Chau Chak Wing, дело на архитекта Frank Gehry. Целият архитектурен ансамбъл се предвижда да бъде завършен по-късно тази година.

14-етажната сграда е обвита изцяло с четири големи алуминиеви плочи. Наклонени и начупени, тези повърхности включват вертикални елементи, създадаващи илюзия за хриле, които „символично позволяват на сградата да диша”.

Панелите също са перфорирани в шарка, имитираща бинарен код, която позволява на естествената светлина да проникне във вътрешността.

Пространството вътре в сградата, включително лабораториите, посветени на роботиката, компютърните науки и ориентирания към човека дизайн, както и студиото за визуализиране на триизмерни изображения, сами по себе си са истинско произведение на изкуството и са организирани около внушителен атриум с естествено горно осветление.

„Сградата изпъква като монументална скулптурна композиция, която се отличава на фона на по-традиционния архитектурен облик на съседните структури”, казват от Denton Corker Marshall. Допълнително има зали за лекции и семинари, офиси и училищни стаи, с общ капацитет до 500 студента.

Серия от мостове свързва учреждението със съществуващия вече университетски модул UTS Building 10 на пет различни нива. На подземното ниво са изградени автомобилни и велосипедни паркинги, разпределени в четири зони.

Известна още като Broadway Building, структурата е оборудвана с разположени на покрива вятърни турбини и соларни панели, които доставят част от електрическата енергия за студнетските лаборатории.

Заслонът осигурен от алуминиевата облицовка на фасадата, също се предвижда да спести от 10 до 20 процента от консумираната енергия.

fasada

ожьяаож

fasada

Източник: arhitektura.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: