pixel

Без договор с „Газпром“ започва новият отоплителен сезон

Газпром

Източник: vestnikstroitel.bg

Новият отоплителен сезон започва без подписан договор с „Газпром“ за доставки на синьо гориво от 1 януари и без ясни цени на газа от Нова година.

От енергийното министерство увериха, че договорът за доставка на руски газ между „Булгаргаз“ и „Газпром“ще бъде подписан до 15 ноември, съобщи бТВ.

От левицата обаче се опасяват, че не само няма договор, но и не се знае цената на новите доставки. Депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров предупреди, че „Булгаргаз“ може да фалира, тъй като задълженията му са около 250 милиона лева. Зам.-председателят на икономическата комисия Диан Червенкондев обаче увери, че България няма да изпадне в ситуацията от 2009 г.

Газът в Чирен би стигнал за две-три седмици максимум месец, ако няма доставки. В момента хранилището има 390 милиона куб. метра газ, каза Димитър Кишкилов от енергийното министерство. По думите му количествата са достатъчни и не би трябвало да се боим от предстоящата зима.

Ако няма доставки, Чирен ще започне да дава около 4 милиона куб. метра. През 2009 г., когато спряха доставките на газ, потреблението беше около 10 милиона, а Чирен даваше 4.25 милиона, припомни Кишкилов. Според него, хранилището постепенно трябва да увеличава своя дневен потенциал и така можело постепенно да достигне до 5,5 милиона кубични метра на ден.

Топлофикациите са готови за зимния сезон. Това декларираха директорите на дружествата в страната. Те посочиха, че поддържат необходимите количества запаси от гориво. Дружеството в София разполага с 20 хиляди това мазут, а това в Перник – 40 хиляди това въглища на склад, достатъчни за 20 денонощия самостоятелна работа.

Проблем за топлофикациите обаче са новите финансови условия на „Булгаргаз”, който иска от 1 януари дружествата да плащат горивото авансово. Топлофикациите на природен газ, трябва да издадат едногодишна банкова гаранция, за да гарантират плащането през месеца с най-висока консумация.

„Топлофикация-Плевен“ не може да изпълни новите изисквания на „Булгаргаз“. Шефът на дружеството Валентин Терзийски каза, че през януари то трябва да плати авансово на 20 декември 8-8.5 млн лева и още 8 млн банкова гаранция,а такива финансови средства не са разчитани.

Изпълнителният директор на „Топлофикация-София“ Стоян Цветанов каза, че до 74% от клиентите са със задължения. И на 100% да съберем парите си, ние няма да можем да платим парите на „Булгаргаз“, каза Цветанов. По думите му борчовете към „Булгаргаз“ са с приоритет и от постъпленията на дружеството първо се заделят пари за покриването им.

Към 22 декември 2010 дълговете за природен газ са били за 190 428 000 лв., а към днешна дата – около 178 млн. лв. За пръв път за последните четири години са построени и 37 км. тръби.

От топлофикацията в Бургас почти на 100 процента са изпълнили инвестиционната си програма, а от ЕVN – Пловдив – че са намалили цената с 25 процента благодарение на модерен нов когенерат.

Депутатите поискаха обяснение от Министерството на икономиката за тежките условия, поставени от „Булгаргаз“. Според ресорния зам.- министър Евгения Харитонова, обаче топлофикациите не са информирали, че имат проблем.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: