pixel

Базалтови стени съхраняват топлината

toplina

Със стени от базалтови тухли и огромни прозорци, къщата „Scale-ING House“, проектирана от Joho Architecture в Южна Корея, е създадена като пример за ефективни „хватки“ за постигане на максимална устойчивост.

Наред с прекрасните гледки, които разкриват към планината Чеонгйесан, огромните прозорци на този дом осигуряват толкова много светлина вътре, че да не се налага да се включват лампи през деня.

toplina

Стените са построени предимно от базалтови тухли. Това, от една страна, придава забележителен вид на фасадата. Базалтови тухли са хоризонтално разположени, създавайки ясна и специфична шарка, силен визуален ефект. По този начин къщата определено изглежда необикновена. От друга страна обаче всичките около 20 000 базалтови тухли, които са основен материал за тените, абсорбират топлината от слънчевото греене. По този начин те играят ролята на термална маса, за да не се налага домът да се отоплява с други средства и да хаби енергия.

Покривът е разделен на четири. Разликата между височините благоприятства навлизането на дневна светлина. Това позволява слънцето да озарява и отоплява интериора със своята светлина и топлина от три страни: от изток, юг и запад. Вътре домът р чист, семпъл и ефирен, отваряйки се към пейзажа чрез различните прозорци и полу-открити тераси.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: