pixel

Архитектите искат думата при санирането

sanirane

Поправянето на наредба за съществените изисквания към топлоенергийните характеристики на сградите от известно време създава брожение в бранша. По-точно изправя архитектите и проектантите срещу всички останали участници в санирането.

Актуализацията, която в момента се изготвя от министерството на инвестиционното проектиране, е на път да даде на топлотехниците пълната свобода да определят какви да са изискванията към всеки строителен материал и какво задължително да се иска при проектирането. Става въпрос не само за проектиране на нови сгради, а и за цялостното им саниране, за което например европейските програми изискват да има проект.

“Наредбата е свързана с енергийния подход към проблема и не се съобразява изобщо със строително-физическия подход, както е възприето в Европейския съюз”, каза пред “Труд” проф. Димитър Назърски от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), който е и член на ръководството на Българската асоциация по изолации в строителството.

Според него се нарушава принципът на интегрираното проектиране, където всички специалности трябва да са във взаимодействие.

“Все пак от архитекта тръгва проектирането на една сграда. Той трябва да определи кое как ще е, а след това топлотехниците трябва да поставят своите проблеми”, казва проф. Назърски.

Архитектите искат свобода при проектирането, т.е. да могат да проектират сградата или нейното саниране и още на идейна фаза да дават проекта на топлотехници, които да оразмерят инсталациите. Ако това, което са направили архитектите, не отговаря на нормите, проектът ще може да се поправи, убеден е проф. Назърски.

Писмо с настояване за преразглеждане на сегашната актуализация на наредбата е подписано и от Камарата на архитектите в България, от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и от УАСГ и е пратено на министър Иван Данов.

Проф. Назърски обърна внимание на още едно обстоятелство. От 2018 г. в България, както и в целия ЕС, влиза в сила изискването за проектиране и строителство на обществени сгради с близко до нулата енергийно потребление.

Според Назърски е безсмислено сега да се поправя наредбата за топлотехническите изисквания към сградите, а след година-две отново да се допълва.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: