БАВ: Водната стратегия няма балансираност между отделните ресурси

воден сектор

Източник: publics.bg

„Минералните и морските води са изключнени от документа за Водната стратегия, няма определение за „воден отрасъл“ – коментира пред „България он ер“ председателят на Бъргарската асоциация по водите Иван Иванов. Според него правителсвото прибързва с изготвянето му, за да се покаже на Европейската комисия (ЕК), че сме направили необходимото, а реално в стратегията липсва единна визия за сектора.

„Паралелно с това се обсъжда и друга програма за развитие на ВиК мрежите – мога да се обзаложа, че между двата документа няма координация, тъй като се разработват от различни екипи“, коментира още Иванов. Същевременно 80% от стратегията е насочена върху ВиК отрасъла.

В тази връзка Иванов коментира и идеята на Министерствтото на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да се намалят ВиК операторите от 52 на 28. „Ще бъде необходимо време всеки един оператор да се оцени и избере, кой е най-подходящ да поеме функциите на останалите в съответната област“. Затова според експерти от асоциацията сливането е възможно най-рано след три години.

Иван Иванов изтъкна още един проблем – липсата на координация между ресорните институции. В момента регионалното министерство се занимава с инфраструктурата, здравното – с качеството на водите, а икономическото – с язовирите.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: