pixel

Българско-чешка компания с най-ниска оферта за отсечка от метрото

метрото

Обединение „Метро Черни връх 2013“ е най-вероятният изпълнител на разширението на втория лъч на метрото в посока южно от бул. „Джеймс Баучер“. Това стана ясно от ценовите оферти на шестте кандидата (виж карето) за поръчката на софийското дружество „Метрополитен“. Обществената поръчка беше обявена без прогнозна стойност, но с гаранция за участие в размер на 600 хил. лв. Според разпоредбите на Закона за обществените поръчки гаранцията не може да надвишава 1% от прогнозната стойност на тръжната процедура, което означава, че в този случай тя е максимум 60 млн. лв. „Метро Черни връх 2013“ (в което влизат „Станилов“, Метропроект“ – Прага, и „Джи Пи груп“ с подизпълнител „Стартинженеринг“) предложи най-ниска оферта сред останалите участници – 42.3 млн. лв. без ДДС, и получи максимален брой точки за технически показатели и време.

Комисията ще оповести спечелилия поръчката до седмица, след това има двуседмичен срок за обжалване, преди да се подпише договорът. Срокът, който Столичната община е заложила за изпълнението на проекта, е до 2015 г. заедно с разклоненията на първия метродиаметър до летището и „Бизнес парк София“.

Подземната железница

Финансирането на новия участък е по оперативна програма „Транспорт“, със спестени средства от провеждането на последните тръжни процедури за развитието на проекта до момента. Разширението на втория метродиаметър, което ще бъде с дължина 1.2 км, започва от ул. „Елин връх“ (метростанция „Джеймс Баучер“) до ул. „Филип Кутев“. Ще бъде изградена една станция между кръстовището на бул. „Черни връх“ с ул. „Сребърна“, като единият изход ще е на ул. „Хенрих Ибсен“, а другият ще излиза на бул. „Тодор Каблешков“. Станцията ще има странични перони и ще бъде оборудвана с асансьори и ескалатори, а тунелите – двупътни. Очаква се новият участък да бъде транспортно решение за немалък брой хора, тъй като в района има около 60 жилищни блока.

Напредък и по останалите разклонения

В момента активно се работи и по изграждането на две отсечки – до аерогарата и „Бизнес парк София“, като и двата проекта трябва да бъдат завършени през 2015 г. Трасето до терминал 2 с дължина от 5 км и 4 метростанции е разделено на три части – две подземни и една надземна, като началото му тръгва от бул. „Цариградско шосе“. Стойността на проекта е 136 млн. лв. Участъкът, който тръгва от „Младост 1“, струва 85.7 млн. лв. без ДДС. Той е с дължина 2.7 км и 3 станции – до кръстовището на бул. „Александър Малинов“ и бул. „Андрей Ляпчев“, зад хипермаркет „Хит“ и на околовръстното шосе и ул. „Самар“. Финансирането и на двата проекта е осигурено по оперативна програма „Транспорт“.

Същевременно с това е готов идейният проект за третия, последен от основните лъчи на метрото, който общината предвижда да реализира в следващия програмен период от 2014 до 2020 г. Прогнозната стойност е над 1.4 млрд. лв., като за финансирането местната управа отново разчита на оперативна програма „Транспорт“. Според изпълнителния директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев изпълнението на проекта ще се извършва на етапи, като при осигуряване на финансирането трасето може да бъде завършено през 2018 г.

Трасето на третия лъч ще тръгва от колелото на трамвая на бул. „Ботевградско шосе“, ще минава през бул. „Владимир Вазов“, където ще има три метростанции и една при театър „Зад канала“. Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър и при НДК с връзка с втората линия. От Националния дворец на културата линията продължава към кръстовището на бул. „България“ и бул. „Гешов“, кварталите „Красно село“ и „Овча купел“ и ще достигне Околовръстното шосе. Последната спирка на третия лъч на метрото ще е при жп линията София – Перник и там ще бъде открита нова гара.

Източник: capital.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: