pixel

Нова такса удря зелените централи

фотоволтаици

БСП обмисля нова такса в енергетиката – „балансиране на мрежата“, която да бъде наложена на всички производители на ток. Левицата обаче отхвърля идеята на Българския енергиен холдинг за въвеждане на 30% данък върху приходите на фотоволтаичните централи. Това каза пред „Труд“ зам.-шефът на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев.

„Централите, които не изпълняват месечните си прогнози за производство на ток, ще плащат такса на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тази компенсация ще засегне преди всичко зелените мощности, защото те са трудно прогнозируеми“, посочи той. В момента разходите по балансиране на мрежата се покриват от държавната ЕСО, която управлява цялата система. Зелените мощности, с изключение на водните централи, зависят преди всичко от капризите на времето.

„Таксата за балансиране ще важи за всички и така тя няма да може да се определи като дискриминационна“, аргументира се зам.-шефът на енергийната комисия. В средата на септември 2012 г. ДКЕВР направи опит да въведе подобна такса, но само за зелените централи и я кръсти „достъп“. Тя обаче бе отменена от Върховния административен съд. Сега държавата има да връща на производителите на екоенергия милиони, защото докато те плащаха таксата, докато я обжалваха.

„Целта ни не е да унищожим този сектор, защото до 2030 г. България трябва да произвежда 30% от тока от зелени мощности, а да се въведе ред в него и да има справедливост“, мотивира се Куюмджиев.

Друга мярка предвижда Министерството на икономиката да обяви обществена поръчка за избор на консултант, който да провери инвестициите на зелените централи и дали те отговарят на цените, по които се изкупува токът от тях.

„Избраният консултант ще направи пълен анализ на средствата, които зелените централи са изхарчили. Резултатите ще се предоставят на ДКЕВР и на базата на тях ведомството ще може да намали цените на тока от тези централи, които са скрили по-ниските си разходи за инвестиции“, обясни депутатът.

Браншът: Искаме по-сериозни предложения

„От зам.-председателя на енергийната комисия г-н Явор Куюмджиев очакваме по-сериозен и професионален подход относно стабилизирането и модернизирането на българската енергетика“, коментира пред „Труд“ Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

Асоциацията посъветва Куюмджиев да се запознае с докладите на Световната банка и на Еврокомисията за стабилизиране на българската енергетика. В тях се препоръчва преструктуриране на БЕХ.

Предложението на държавния енергиен холдинг за въвеждане на 30% налог за фотоволтаичните централи бе определено от бранша като „абсурдно и скандално“. Наливането на пари в нереформираната държавна енергетика ще задълбочи кризата в отрасъла, защото няма да има никаква прозрачност за използването на тези средства, смятат от асоциацията. А данъкът щял да отприщи вълна от фалити.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: