pixel

Багери по морето и през лятото

stroitelstvo more

Строителните дейности в селищата по морето през лятото вече няма да се ограничават толкова строго. За това гласуваха единодушно депутатите в регионалната комисия. Вчера те приеха на второ четене поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според тях занапред общинските съвети в селищата, намиращи се на до 2 километра от морския бряг, трябва всяка година до 1 март да гласуват специално решение за спиране на багерите. В него ще се посочва от кога до кога се забранява строителството.

Досега забраната се налагаше със заповед на регионалния министър и важеше от 15 май до 1 октомври всяка година. Няколко депутати от ГЕРБ и от БСП обаче изтъкнаха, че това бави инвестиционни процеси, а и много кметове се оплаквали, че така не могат да довършат навреме европейски проекти. На места като в Поморие и другаде дори се стигнало до налагане на финансови корекции заради забавянето и общините трябва да плащат от бюджета си милиони левове санкции. Ако общинските съвети не вземат решение до 1 март, в сила влиза пълната забрана за строителство между 15 май и 1 октомври.

Все пак автоматичната забрана остава. Тя ще важи за курортите със статут на национални като Слънчев бряг, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена. Изключения от забраната ще има за неотложни аварийни ремонти и геозащитни мерки като укрепване на свлачища.

С измененията в закона депутатите са на път да намалят мястото за свободно разпъване на чадъри по плажовете. Ако текстовете бъдат приети и в пленарна зала, то ще бъде между 30 и 50% от площта на ивицата, а не минимум половината както е сега.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: