Дъмпинг спрял строеж на пътища за 40 млн. лв.

terzieva

Четири проекта за строеж на пътища за над 40 млн. лв. се протакат с години и не са изпълнени, заради дъмпингови цени,заявиха на брифинг в Смолян министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и шефът на АПИ инж. Стефан Чайков.

„Този джентълмен проваля всеки проект, до който се докосне. Всички договори по тези проекти с него са прекратени, но използва процедурни хватки да обжалва пред всички инстанции. Щетата от това не са средства на държавата, а това, че проектите се проточват във времето“, обясни Чайков.

И при четирите случая изпълнител е фирма от Стара Загора на бизнесмена Сашо Желязков. Сред тях е и скандалния ЛОТ 27 за ремонта на 27 км в три пътни отсечки в Смолянско, който се протака вече две години. Това вдигна на бунт през есента селища, които са потърпевши.

„Ерата на ниските дъмпингови цени по обществените поръчки свърши. Това, каквото е било през последните 4 години, е недопустимо“, заяви Терзиева. В закона за обществените поръчки, който е на второ четене в парламента, са направени промени, които гарантират работата на подизпълнителите по проектите, посочи тя. На експертите на пътната агенция пък е разпоредено критерият за оценка да е икономически най-изгодна цена с баланс между цена, срок и качество, обясни Чайков. Има и клауза изпълнители, които са в съдебни процедури с агенцията да нямат право да играят за нови процедури.

Министър Терзиева отрече категорично твърденията на президента Росен Плевнелиев, че е договаряла с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан в Брюксел ревизия на евросредства за интегрираните планове на 67 града. Не съм пренасочвала средства никъде. Борим се да защитим всички тези 67 града да останат в списъка на оперативната програма“, заяви Терзиева.

Тя даде рестарт на околовръстния път на Чепеларе, който чака половин век, а последният проект е замразен от над 10 години, заради липса на национално финансиране. 4-километровата обходна отсечка ще бъде направена с 10.5 млн. евро по „Транзитни пътища“. В момента целия поток от и за Смолянска област от 4300 МПС дневно минава през града. Терзиева направи и първа копка на ремонта на пътя Чепеларе – Соколовци. Инвестицията е за близо 10 млн.лв. от Програмата за Трансгранично сътрудничество България- Гърция 2007-2013 г.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: