pixel

Строителството на АМ „Хемус“ при Шумен продължава

агенция пътна инфраструктура

 Сроителството на участъка Шумен-Белокопитово от магистрала „Хемус“ ще продължи с осигурени от бюджета 8,5 млн. лв. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.
Строителството на магистрала „Хемус” край Шумен може да бъде замразено.
Преди ден от пътната агенция обявиха, че е възможно строителството на участъка да бъде замразено до края на годината, ако не се намерят пари за изплащане на задълженията към изпълнителя „Автомагистрали-Черно море” АД.
Решението за продължаване на дейностите по обекта е взето днес след работна среща в Министерството на финансите.
С осигуреното финансиране ще бъдат платени изпълнените от началото на годината строително-монтажни дейности. Строителят е представил в АПИ три сертификата за около 8 млн. лв., съобщават от агенцията. С предоставената сума изпълнителят ще може да изплати заплатите на работниците, да покрие разходите за суровини и да продължи работата по изграждането на обекта. Председателят на пътната агенция Лазар Лазаров очаква до 20 дни парите да бъдат по сметките на фирмата.

По време на срещата във финансовото министерство е бил представен финансов анализ за замразяване на обекта или за продължаване на строително-монтажните работи. По данни на КНСБ спирането би струвало 10 милиона лева – точно колкото Агенция „Пътна инфраструктура” дължи на фирмата за извършените дейности. Синдикалната организация на КНСБ и ръководството на „Автомагистрали – Черно море” АД ще подпишат споразумение за изплащане на дължимите работни заплати за месеците юни и юли веднага след превеждане на сумата. Договорено е и да бъдат запазени 670-те работни места в дружеството, уточняват от синдиката.
Работниците от строителната фирма започнаха поредица от протести в началото на юли заради неизплатени заплати и невъзможност дружеството да продължи работа. Стигна се и до блокиране на АМ „Хемус“.

www.dnes.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: