Трябват 5 млрд. лв. за смяна на стари водопроводи

vei

Около 12 млрд. лв. инвестиции са необходими в следващите 10 години, за да може водоснабдяването и пречистването на води в България да отговаря на европейските стандарти. Огромната сума е записана в стратегията за ВиК сектора за периода 2014-2023 г., която правителството прие вчера. Приемането и изпълнението на стратегията е едно от условията на Европейската комисия, за да бъдат отпуснати средства от еврофондовете за сектора.

Подмяната на остарелите водопроводи ще струва близо 5 млрд. лв. Общата дължина на мрежата у нас е над 75 000 км. Около 30 000 км от тръбите са от преди 1970 г. Почти половинвековната възраст на инфраструктурата е причината за чести аварии и огромно пилеене на вода. В момента се губи над 60% от ресурса. По загуба на вода България е на първо място в ЕС. Целта на инвестициите е през 2024 г. щетите да намалеят до 49%, каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Около 7 млрд. лв. инвестиции ще са необходими за модернизиране на канализационната система и за изграждане и ремонт на пречиствателни станции за отпадни води.

По линия на еврофондовете ще могат да се осигурят не повече от 30% от всички необходими инвестиции или около 3,6 млрд. лв. Парите обаче не са 100% гарантирани, защото

Европейската комисия може да не ги отпусне в пълния им размер, в случай че не напредваме с реформата на ВиК сектора. Затова една от основните ни цели ще е да не допускаме предишните грешки и да усвоим цялата безвъзмездна помощ, каза Терзиева. Според министъра останалите около 8 млрд. лв. инвестиции може да се осигурят чрез заеми или от ВиК дружествата. В документа се предвижда над 4,1 млрд. лв. от средствата да са от приходите на водните оператори, а те идват основно от сметките на потребителите. Това означава, че нужните пари до голяма степен ще се осигурят през поскъпването на водата. Терзиева не отговори каква ще е цената  в следващите години, но гарантира, че ще е социално поносима.

Тя добави, че от националния бюджет за стратегията ще се отпуснат 400 млн. лв. Сумата ще се похарчи за капиталови разходи и помощи на бедните домакинства, които не могат да плащат сметките си за вода. Добавките ще се въведат от 2017 г., критериите за получаването им не са разработени.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: