Бъдещето на Кара дере тъне в неясноти

kara dere

Лозя, гора, скали, плаж, море – Кара дере. До един от последните незастроени плажове по Черноморието, северно от варненския град Бяла, води черен път. Колите спират до или направо на плажа. Почти цяло лято има опънати палатки. Няма крайбрежни капанчета, барове, шезлонги и чадъри. Любителите на подобни плажове искат Кара дере да си остане непроменен.

За част от жителите на Бяла на Кара дере се събират “хипита нудисти” и “наркомани”, които замърсяват плажа и гората. Проблем за местните е, че къмпингарите нямат тоалетна. Според тях е добре да се направят хотели, мястото да се облагороди, да се създадат работни места.

Възраждане

Двете тези за бъдещето на Кара дере се сблъскаха отново заради възраждането на проекта за “еко” курорт край Бяла. “Блек Сий Гардънс Ризорт” получи подкрепата от правителството, което реши да издаде на инвеститора – компанията с офшорна собственост “Мадара Юръп”, сертификат за първокласен инвеститор. Той дава право на ускорено административно обслужване, включително по екопроцедурите.

На самото заседание на МС няма реакция от страна на представителя на екоминистерството. Във вторник обаче министърът на околната среда Искра Михайлова – по-малко от седмица след избухването на конфликта, обяви, че проектът не може да се осъществи във вида, в който е в момента. Причината – попада в две защитени зони от екомрежата НАТУРА 2000. Едната е за местообитания и в нея “забраняваме на хората да си орат нивите, камо ли да строят”. Михайлова обяви, че за екоминистерството този проект не съществува, тъй като не е внесен официално и тепърва ще се правят екооценки.

Въпреки промяната в тона казусът остава актуален, тъй като окончателно решение за спиране на проекта няма. А и случаят с Кара дере е симптоматичен за това как работят властите и законите в страната.

Завръзката

Решението за подпомагане на проекта за застрояване на Кара дере беше взето изненадващо на изнесено заседание на кабинета във Видин преди седмица. От стенограмата става ясно, че никой от министрите не е задал въпрос или възразил срещу проекта. Обяснение какво точно ще се издигне в гората над плажа нямаше.

Правителствената пресслужба само обяви, че инвестицията е за 105 млн. лв. и ще бъдат създадени 500 работни места. Нямаше и информация за “Мадара Юръп” – кои са собствениците , откъде идват капиталите. След запитване представители на инвеститора обясниха, че плановете са да бъдат изградени 2 хотела и вилно селище, за което ще бъде получена и държавната подкрепа. Ще се построят 1200 жилища, които ще бъдат продадени. Всичко това ще се прави на 247 дка, като застрояването щяло да е 20% от терена.

Според финансовите отчети на “Мадара Юръп”, която е в списъка с публични компании на Българската фондова борса, тя има намерение да печели именно от продажбата на жилищата. При представянето на точката миналата сряда икономическият министър Драгомир Стойнев е обяснил на колегите си в кабинета, че проектът е за хотелски и жилищен комплекс. Два дни по-късно той заяви, че частта за жилищата е отхвърлена.

Всъщност проектът “Блек Сий Гардънс Ризорт” беше представен още през 2008 г. Тогава той обхващаше много по-голяма площ, включително 700 дка заменени земи от държавния горски фонд, които сега са изключени. Предвиждаше се построяването на 6 хотела, пристанище и над 6000 жилища.

И сега, и тогава проектът се рекламира като екокурорт, построен с естествени материали, с нулеви вредни емисии.

Автор на проекта е екип на известния архитект Норман Фостър, в който влизаше и братът на лидера на БСП Сергей Станишев – Георгий. Сега Георгий Станишев казва, че отдавна няма общо с “Блек Сий Гардънс Ризорт” и ще съди всеки, който го свързва с плановете за Кара дере. Представителите на инвеститора също обясниха, че Георгий Станишев няма общо с проекта.

Това, което ще се прави край Кара дере обаче, се основава на плановете на бюрото на Норман Фостър, а инвеститорите в проекта са същите като тези от 2008 година.

Атака и отбрана

Информацията за възобновяването на проекта, представен още през 2008 г., активира общественото недоволство. Природозащитниците поискаха строителството да се спре. Според тях проблемът е, че се издава сертификат за първокласен инвеститор на компания с офшорна собственост, за проект с необявени параметри, който може и да не се осъществи, тъй като не е ясно дали ще получи одобрение от Министерството на околната среда и водите. Според тях става въпрос за спекулация с продажба на имоти на зелено, а документът за подкрепа от държавата ще се използва от инвеститора да намери по-лесно купувачи.

Правителството се опита да успокои страстите. Различни негови представители, включително и премиерът Пламен Орешарски, обясниха, че край Бяла няма да се строи, докато не се получат всички разрешителни, включително и одобрение на оценката на въздействие върху околната среда. Според Стойнев проектът е на нулева фаза и на практика в момента не съществува.

За да не се стига повече до подобни конфликти, екоминистърът Искра Михайлова обяви, че ще предложи сертификати за първокласен инвеститор да се издават, след като вече има оценка за въздействието върху околната среда на проектите им. В момента това не е задължително, искат се само доказателства за финансирането, за бъдещите работни места.

Според природозащитниците алтернативата на 5-звездните хотели и ваканционните апартаменти е да се подобрят условията за къмпинг на Кара дере. Така не само ще се реши проблемът със замърсяването, от което местните се оплакват и ще се запази природата. Запазването на Кара дере ще даде възможност на местните хора да развият селски тип туризъм, от който ще печелят директно.

Собствениците

Собственици на “Мадара Юръп” са офшорките “Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид” и “Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид”. В понеделник в търговския регистър бяха вписани и реалните им собственици – 8 физически лица от Великобритания. Това са Франсиен Уикъм, Юън, Найджъл и Луиз Шорт, Марк и Сара Дейвис, Пол Райли, Дейвид и Никълъс Гъливан.

“Фамилията Шорт е развила голям семеен бизнес със стомана. През 2003 г. го продава на водещата австралийска компания “Брамбълс”, пише в прессъобщение на “Мадара Юръп”. В него се казва, че фамилията, към която принадлежат и Марк и Джанет Дейвис, е инвестирала средствата си в редица проекти. Конкретно се посочва само този край Кара дере. Тази седмица предстои “Мадара Бългериън Пропъртис Фънд” да придобие 50% от другия собственик на “Мадара Юръп” – “Рейнбоу Малта Холдингс”. Сред акционерите във фонда са “Креди Суис Клайънт Номинийс”, зад който стоял “Раб Кепитъл Спешъл Ситюейшън Фънд”. В проекта участвал и английският пенсионен фонд “Форейн&Колониал” чрез “Ситифрендс Номиний”. Акционер в “Мадара Бългериън Пропъртис Фънд” бил Еди Джордан, който имаше отбор от “Формула 1”.

“Мадара Юръп” се представлява от Скот Пъркинс и Людмил Гачев. “Гачев е независим финансов експерт, работил за Хипоферайнц банк, Хеброс банк, HVB Биохим, БТК, КТБ, Булбанк”, пише в съобщението.

Сделки със себе си за над 143 млн. лева

С обявяването на правителствената подкрепа за “Блек Сий Гардънс Ризорт” от министерството на икономиката обясниха, че земята, върху която ще се строи, е собственост на “Мадара Юръп”. Компанията твърди, че няма интереси към други проекти по Черноморието.

Според последните засега публикувани отчети на дружеството то не притежава земя, има 50 000 лв. капитал и работи на загуба. Представителите на компанията обясниха, че имат предварителни договори с компаниите, които притежават терените. Тези компании всъщност се оказват свързани с “Мадара Юръп”. От Българската агенция за инвестиции казаха, че фирмата е предоставила доказателства за собственост върху имотите.

“Мадара Юръп” е планирала да започне придобиването на имотите още в началото на 2013 г. Тогава събранието на акционерите на дружеството трябвало да вземе решение за изкупуване на капитала или имотите на няколко фирми. Гласуването на точките от акционерите обаче е спряно с решение на Комисията за финансов надзор (КФН). От него става ясно, че “Мадара Юръп” (тогава все още се казва “Мейфеър груп” – б.а. ) е искала да купи компанията “Мадара Бяла”. Сделката е, за да се придобият земи край Бяла, на които се планира и изграждането на “Блек Сий Гардънс Ризорт”. Собственик на “Мадара Бяла” е “Мадара Холдингс Лимитид”, която има “значително участие” в “Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид”, която притежава акции на “Мадара Юръп”.

Инвеститорът в проекта за Кара дере е искал да купи и компаниите “Бляк Сий Инвестмънт Тръст” и “Бългериън Пропърти Инвестмънт Тръст”. И двете са собственост на “Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид”. Продавачът е акционер в купувача “Мадара Юръп”, т.е. и в този случай продава на себе си.

От решението на КФН става ясно, че сделката за “Бългериън Пропърти Инвестмънт Тръст” е, за да се придобият имоти на фирмата в Шабла, Бяла и Каварна. Част от тях са ипотекирани. Името на продаваната компания през 2009 г. е влязло в новините заради земите край Шабла. Тогава е спрян незаконен строеж на “Бългериън Пропърти Инвестмънт Тръст”.

“Бляк Сий Инвестмънт Тръст” няма общо с Кара дере. “Мадара Юръп” иска да я купи, за да придобие неин проект край Обзор – yooBulgaria. От информация в сайтовете на агенции за недвижими имоти става ясно, че това е апартаментен ваканционен комплекс. Не е ясно защо “Мадара Юръп” иска да придобие проекта, при положение че инвеститорите в нея твърдят, че нямат интерес към други проекти по Черноморието освен този на Кара дере.

“Мадара Юръп” е искала да придобие правата и задълженията по договор между един от косвените  собственици “Мадара Бългериън Пропърти Фънд” и “ББТ Проджектс”, който урежда правата върху проекта за “Блек Сий Гардънс Ризорт” на Норман Фостър. Посочената цена за проекта в решението на КФН е 3 млн. евро. “ББТ Проджектс” е собственост на Димитър Борисов и Иво Иванов, които притежават и фирмата за чистене “Титан АС”. Компанията беше сред инвеститорите в проекта за Кара дере през 2008 г., но се оттегли.

И четирите сделки на “Мадара Юръп”, обявени в началото на миналата година, са спрени от КФН заради непълни документи, липсваща съществена информация, неточни оценки на имотите или капитала на купуваните дружества. Данни в търговския регистър показват, че в средата на 2013 г. събранието на акционерите все пак е разрешило придобиването на “Мадара Бяла”, “Бляк Сий Инвестмънт Тръст” и “Бългериън Пропърти Инвестмънт Тръст”. От одобрените цени за изкупуване на компаниите излиза, че “Мадара Юръп” трябва да плати 143,723 млн. лв. на преките си или косвени собственици. Справка в търговския регистър показва, че собствеността на трите компании още не е променена.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: