pixel

24 милиона лв за инфраструктура в Русе

ruse

Проект на стойност над 24 милиона лева ще надгради започнатата промяна в инфраструктурното развитие на Русе.

Общински съвет – Русе даде зелена светлина за втори етап на проекта за интегрирана система за градски транспорт, съобщи topnovini.bg.

Проектът предвижда изграждане на пешеходна връзка – надлез между кв. „Родина 3“ и кв. „Чародейка“; реконструкция на бул. „Придунавски“, в участъка от Речна гара до ул. „Мостова“, изграждане на една нова и ремонт на две пасарелки; изграждане на пешеходна зона по ул. „Чипровци“; рехабилитация и реконструкция по ул. „Шипка“ в участъка от ул. „Чипровци“ до бул. „България“; реконструкция и рехабилитация на пешеходен подлез при Математическата гимназия „Баба Тонка“; надграждане на интелигентна транспортна система.

По проекта обаче не се финансира изграждането на улични водопроводи, канализационни колектори и други елементи на ВиК мрежата, както и разходи за строителни дейности върху собственост, която не е общинска.

Реконструкцията на бул. „Придунавски“

Реконструкцията започва от кръстовището при улица „Райко Даскалов”, което се оформя като кръгово.

При гимназията по облекло двете платна се разделят, в посока Речна гара се изгражда ново платно, което слиза по наклонения терен и се включва в кръгово кръстовище на бул. „Славянски” пред сградата на Пристанищен комплекс.

В района на улиците „Батак” и „Любен Каравелов” се изграждат джобове за спирки на масовия градски транспорт. Връзката между булеварда и парковата среда на кея се осъществява чрез три пасарелки.

Поради новата геометрия на пътя и поради факта, че не отговаря на критериите за достъпна среда пасарелката пред гимназията по облекло се разрушава. Новата пасарелка се изгражда приблизително със същото ситуационно решение на старата.

Пасарелката е със стоманобетонова конструкция – плоча, греди и носещи колони. Тя е значително по дълга от старата.

Това се налага от действащите нормативни документи – за достъпна среда и възможност за използване от велосипедисти. Наклоните са съответно 3% в участъка от нейното начало до преминаване на жп линията.

След това тя е двуетажна с еднакви елипсовидни спираловидни етажи, които в заоблените участъци имат равни площадки, а в правите наклонът е до 6%. Изходната част е в източна посока с наклон от 5%.

Съгласно изискванията е предвиден предпазен парапет и осветление.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: