pixel

Български ученици с най-високото отличие на НАСА

Български ученици спечелиха Голямата награда на НАСА в конкурс за проектиране на космическа колония, съобщи сп. SciFi. Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев, които в момента са единадесетокласници в Математическата гимназия във Варна, създадоха иновативния проект Green Space (вдъхновен от зелените идеи на Greenpeace). Със своите феноменални решения на проблеми, които и до днес затрудняват големите космически държави, те се пребориха за най-високото отличие в ежегодния конкурс на НАСА!

NASA Ames Space Settlement Design Contest е ежегоден конкурс за ученици от целия свят. Проектът на нашите сънародници е бил един от над 600-те изпратени тази година. Те са работили по него в продължение на две години под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и преподавателката по физика в МГ – Варна, Силвия Захариева. Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чийто напредък космосът предоставя подходящи условия и нови възможности. Както казват самите ученици, „Космосът е не само нашето бъдеще, но и бъдещето на децата ни! Длъжни сме да им го предадем в чист, запазен и безопасен вид.“

Самият проект представлява подвижна космическа станция изградена от 9 пръстена, подредени във формата на цилиндър.  Всеки един изпълнява определена функция и може да се върти с различна скорост, създавайки различни гравитационни сили. Жилищата на колонизаторите са обособени в най-големия пръстен, централен пръстен в средата на съоръжението, проектиран така, че да осигури максимално здравословна и удобна среда за живот на около 20 000 души. В останалите пръстени се организира и координира събирането на космически отломки, извличането на ценни метали от астероидите, научно-изследователска дейност, металургия, производство на храна и др. В последния, девети пръстен, ще е административен център, като се предвижда там да бъде и седалището на ръководството на колонията.

Общ изглед на колонията, проектирана от талантите ни

Общ изглед на колонията, проектирана от талантите ни

gafdgafdg

Базова концепция на колонизаторско жилище – LED стени сменят цветовете си, прозорецът „прожектира“ различни пейзажи, мебелите се вадят и прибират в специални отделения в стените

Учениците и техните ръководители се гордеят с факта, че са правени щателни проучвания на всички засегнати въпроси и области, а всяко предложено решение е напълно наукосъобразно. Екипът и преди е печелил отличие на НАСА – втора награда през 2012 г., но тази година са на най-високото възможно стъпало. Неделчо Ласков пък отдавна е започнал да разкрива високия си потенциал с научните си статии в електронното списание SciFi.bg

Green Space обаче не е единственият български проект, отличен с награда на НАСА! Проектът за космическата станция Daphne е получил първа награда на журито за ученици от 12-ти клас, а „Аква де Вита“ – космическа колония, която да добива вода от кометите, е удостоена с окуражителна награда.

Така и трите изпратени тази година български проекта се оказват сред най-добрите в света! Много е вероятно обаче учениците и техните ръководители отново да имат нужда от финансова помощ, за да отидат до НАСА, да представят проекта си на живо пред астрономическата общност и да вземат наградата си.

Източник: manager.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: