pixel

Архитекти искат банка с инвестиционни проекти по еврофондовете

банка

Архитекти настояват да има банка с инвестиционни проекти, избрани с конкурс, които да са готови в очакване на новите европейски програми. Това ще помогне на страната да увеличи усвояването на евросредствата, каза Николай Гълъбов, заместник-председател на Камарата на архитектите в България.

Според бранша необходимо е държавата да поеме финансирането на подготовката на такива проекти, което ще е значителна подкрепа за общините, информира БТА.

„Образно казано, говорим за не повече от един процент от строителната стойност, ако ние можем да усвоим сто милиона, говорим държавата да инвестира един милион в проектиране“, допълни Гълъбов.

Председателят на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов отбеляза, че убедеността на гилдията в необходимостта от новото Министерство на инвестиционното проектиране е заради това, че трябва задължително първо да се изготвя проект, той да се остойностява и тогава строителят да се конкурира за цена и срок. По думите му това е цивилизованият път, а не досегашният – чрез инженеринговата поръчка, когато строителят печели обект, след което си поръчва проектът такъв, какъвто на него му е най-изгоден, за да реализира най-голяма печалба при съмнително качество.

Според Гълъбов, ако се опростят процедурите за издаване на строително разрешение, както това е например в Германия, то ще може да се издава на идейна фаза след конкурс или без конкурс, като по този начин ще се ускори банковото финансиране на строителството.

Източник: investor.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: